Semnal de alarma de la Cotroceni: „Este foarte grav si ingrijorator modul in care actioneaza guvernul”

politica

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Madalina Dobrovolschi, a declarat, marti, ca este „foarte grav si ingrijorator” faptul ca CSAT a fost exclus din procesul de numire al sefului DGIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne.

„Este un demers cu o miza politica. Este o noua actiune care pare ca face parte dintr-un plan de limitare a atributiilor presedintelui. Am vazut acelasi tip de actiune in cazul ANCOM si am discutat la momentul respectiv despre acea ordonanta de urgenta. Urgenta nu a putut fi justificata in niciun fel la momentul respectiv. Prin votul de ieri, de la Senat, practic aceasta conducere a DGPI va fi stabilita doar de catre un ministru, fara a fi avizul CSAT, implicit avizul presedintelui. Vorbim totusi despre o autoritate care are un rol foarte important in ceea ce priveste apararea tarii si securitatea nationala”, a declarat Dobrovolschi.

„Conform Constitutiei, presedintele este comandantul fortelor armate. Este important, asadar, ca orice institutie care face parte din acest cumul care practic constituie fortele armate sa aiba si prezenta presedintelui in pocesul decizional. (…) Sunt influente negative in ceea ce priveste arhitectura statului, arhitectura constitutionala, intrucat vorbim despre o institutie care face parte din aceasta structura a securitatii nationale. Este grav si ingrijorator modul in care se actioneaza si vedem ca este deja o practica pe care acest guvern o aplica in mai multe contexte si este cu totul special faptul ca vorbim despre CSAT. CSAT este o institutie care ar trebui sa isi dea avizul pe un astfel de subiect. Prezenta presedintelui in procesul decizional, atunci cand vorbim despre astfel de institutii cu un rol fundamental cu este DGIPI sau ANCOM inseamna o echilibrare in ceea ce inseamna raportul intre forte in stat si, in acelasi timp, o garantie ca nu se ajunge la derapaje politice, la pierderea echilibruui politic. Este foarte ingrijorator ce s-a intamplat pentru ceea ce inseamna sanatatea statului de drept”, a concluzionat Dobrovolschi.

Plenul Senatului a adoptat, luni, in calitate de Camera decizionala, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind infiintarea, organizarea si functionarea Directiei Generale de Protectie Interna (DGPI) a Ministerului de Interne, cu un amendament al Comisiei de aparare care prevede ca seful acestei structuri este numit si eliberat din functie de ministrul de Interne. Astfel, membrii CSAT si presedintele Iohannis au fost eliminati din procedura de numire.

Prin urmare, seful DGIPI va fi numit de direct doar de catre Carmen Dan, unul dintre ministrii cei mai fideli lui Liviu Dragnea.

In favoarea proiectului s-au pronuntat 75 de senatori, 2 s-au abtinut si 29 au votat impotriva.

In forma propusa de Guvern, directorul general al DGPI este cadru militar in activitate, numit in functie prin decizie a premierului la propunerea ministrului de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: