Semnal de alarma de la Bruxelles dupa cartonasul galben aratat Guvernului PSD-ALDE de Comisia Europeana: „Romania risca sa dispara de pe harta marilor investitori”

politica

Deputatul european Siegfried Muresan, vicepresedinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, atrage atentia ca Raportul de tara al Romaniei privind Semestrul european 2018 publicat miercuri de Comisia Europeana arata ca masurile luate de Guvernul PSD – ALDE sunt nesustenabile si ca indeparteaza si mai mult Romania de economiile performante din Uniunea Europeana, iar tara noastra risca sa fie stearsa de pe harta marilor companii care doresc sa investeasca in regiune.

„Comisia Europeana arata un nou cartonas galben Guvernului PSD – ALDE pentru modul in care a condus tara in ultimul an, de data aceasta, semnalul a fost transmis in Raportul de tara al Romaniei privind Semestrul european 2018. Documentul Comisiei atrage atentia cu privire la lipsa reformelor structurale si a masurilor de consolidare fiscala pe care ar fi trebuit sa le adopte Guvernul.

De asemenea, raportul mai spune, despre cresterea economica inregistrata in 2017, ca aceasta s-a bazat in mare parte pe consum si ca este de asteptat o incetinire in urmatorii ani. Totodata, cresterea consumului va genera o crestere si mai mare a ratei inflatiei, adica o scumpire generala a preturilor, in timp ce imprumuturile tot mai dese ale Guvernului, cauzate tot de masurile de incurajare a consumului, vor duce la cresterea deficitului public in 2018. Comisia Europeana mai arata ca, in pofida cheltuielilor bugetare in crestere, Guvernul Romaniei nu a folosit acesti bani pentru a dezvolta infrastructura locala care a ramas una dintre cele mai neperformante din Uniunea Europeana.

O alta problema identificata in raport este lipsa din ce in ce mai accentuata a muncitorilor calificati disponibili pe piata muncii, care creeaza dificultati pentru companiile care se afla deja in Romania si indeparteaza investitorii care ar dori sa vina in tara.

Nu in ultimul rand, raportul Comisiei atrage atentia ca reformele din ultimii 10 ani in domeniul justitiei sunt puse sub semnul intrebarii de actiunile politice ale PSD – ALDE din ultimul an. Or, o tara in care Guvernul nu face reformele necesare, nu investeste in infrastructura, are o politica fiscala impredictibila, o tara in care nu se mai gasesc muncitori calificati si, in plus de toate, in care independenta justitiei este pusa in pericol spre beneficiul celor care vor sa praduiasca bugetul public nu poate fi atractiva pentru marile companii internationale care vor sa investeasca.

Investitiile inseamna, in primul rand, noi locuri de munca si mai multi bani la buget, dar vedem ca Guvernul PSD – ALDE face tot posibilul sa tina departe investitorii. Din cauza actualei guvernari, Romania s-a indepartat si mai mult de restul economiilor europene si risca sa dispara de pe harta marilor companii care au in plan sa investeasca in regiune. Cu atat mai mult cu cat astfel de analize, precum rapoartele de tara ale statelor UE pe care le prezinta Comisia Europeana, cantaresc foarte mult in decizia marilor companii de a investi intr-o tara sau alta”, arata deputatul european Siegfried Muresan intr-un comunicat remis redactiei aktual24.ro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: