Semnal periculos. Venezuela emite pretentii asupra unei bucati uriase din teritoriul Guyanei vecine: „Ne-a fost furata”. Teritoriul respectiv este mai mare decat Grecia

externe

Nicolas Maduro, ONU, conspiratie, spionaj, acuzatii

Venezuelenii au aprobat duminica un referendum convocat de guvernul presedintelui Nicolas Maduro pentru a revendica suveranitatea asupra unei zone bogate in petrol si minerale din Guyana vecina, despre care acesta sustine ca ar fi fost furata atunci cand a fost trasata granita, in urma cu mai bine de un secol.

Potrivit postului de televiziune ABC News, ramane neclar modul in care Maduro va aplica rezultatele votului. Insa Guyana considera ca referendumul este un pas spre anexare, iar votul ii sperie foarte mult pe locuitorii sai. Consiliul National Electoral a sustinut ca a numarat peste 10,5 milioane de voturi, chiar daca putini alegatori au putut fi vazuti la sectiile de votare pe toata perioada de votare pentru referendumul cu cinci intrebari.

Alegatorii venezueleni au fost intrebati daca sustin infiintarea unui stat pe teritoriul disputat, cunoscut sub numele de Essequibo, acordarea cetateniei actualilor si viitorilor rezidenti din zona si respingerea jurisdictiei instantei supreme a Natiunilor Unite in solutionarea dezacordului dintre tarile sud-americane.

„A fost un succes total pentru tara noastra, pentru democratia noastra”, a declarat Maduro in fata sustinatorilor adunati la Caracas, capitala, dupa anuntarea rezultatelor. El a sustinut ca referendumul a avut „un nivel foarte important de participare”. Curtea Internationala de Justitie a ordonat Venezuelei sa nu intreprinda nicio actiune care ar putea modifica controlul Guyanei asupra Essequibo, dar judecatorii nu au interzis in mod specific oficialilor sa desfasoare referendumul de duminica. Guyana a cerut instantei sa ordone Venezuelei sa opreasca anumite parti ale votului.

Teritoriul de 159.500 de kilometri patrati reprezinta doua treimi din Guyana si se invecineaza, de asemenea, cu Brazilia, al carei minister al apararii a declarat la inceputul acestei saptamani ca si-a „intensificat actiunile de aparare” si si-a sporit prezenta militara in regiune ca urmare a disputei.

Essequibo este mai mare decat Grecia si este bogat in minerale. De asemenea, ofera acces la o zona a Atlanticului unde gigantul energetic ExxonMobil a descoperit petrol in cantitati importante in 2015, atragand atentia guvernului lui Maduro. Guvernul Venezuelei a promovat referendumul timp de saptamani intregi, sustinand ca participarea este un act de patriotism si confundandu-l adesea cu o demonstratie de sustinere pentru Maduro.

Venezuela a considerat intotdeauna Essequibo ca fiind teritoriul sau, deoarece regiunea se afla in granitele sale in timpul perioadei coloniale spaniole, si a contestat mult timp granita decisa de arbitrii internationali in 1899, cand Guyana era inca o colonie britanica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: