Categories: newspolitica

Semnal puternic de la Bruxelles: Zeci de europarlamentari straini iau atitudine si le scriu politicienilor de la Bucuresti

Un grup de 33 de europarlamentari au adresat o scrisoare liderilor partidelor parlamentare din Romania in care le cer acestora sa nu sustina referendumul privind definirea familiei in Constitutie ca fiind bazata exclusiv pe casatoria dintre barbat si femeie.

Semnatarii scrisorii amintesc ca exista deja in Codul Civil prevederi privind interzicerea recunoasterii casatoriilor sau parteneriatelor intre persoane de acelasi sex incheiate in strainatate, arata News.ro.

”Desi nu dorim sa intervenim direct asupra prevederilor legislative care guverneaza dreptul familiei in Romania, regretam ca un asemenea referendum ar incita pe mai departe la discriminare fata de familii – in diferitele lor forme – care exista deja in societatea romaneasca. Permitand desfasurarea referendumului, fara a prevedea nici o forma alternativa de recunoastere juridica a cuplurilor necasatorite, pareti sa aprobati incalcarea continuata a drepturilor omului pentru cuplurile de acelasi sex, dar si pentru copiii care traiesc in familii formate din parteneri ce nu sunt casatoriti sau copiii care traiesc in familii monoparentale”, sustin cei 33 de europarlamentari.

Ei arata ca in Romania nu exista nicio forma de recunoastere juridica a cuplurilor formate din persoane de acelasi sex, situatia care face acestea sa nu beneficieze de drepturi de baza. ”Fara o forma de recunoastere din partea statului, acesti oameni nu au dreptul la protectia caminului familial si nu au voie sa aiba grija de copiii partenerului lor atunci cand acest lucru este cel mai necesar, de exemplu in urma decesului unuia dintre parteneri. Ei pot fi refuzati sa-si viziteze partenerul la spital, nu au dreptul la mostenire, nu au acces la drepturi sociale fundamentale ca parteneri etc. Si, cel mai adesea, copiii lor – din relatiile anterioare – sunt primele victime ale acestei lipse de recunoasteri”, se arata in scrisoare.

Europarlamentarii amintesc ca exista jurisprudenta a Curtii Europene a Drepturilor Omului care cere statelor sa prevada o forma alternativa de recunoastere a cuplurilor de acelasi sex.

”Cuplurile de acelasi sex stabilite in statele membre care acorda recunoasterea legala si protectia familiilor lor nu pot fi tratate ca straini unul fata de celalalt atunci cand trec granita Romaniei. In ciuda solicitarilor repetate ale Parlamentului European, cuplurile de acelasi sex sau cuplurile de sex diferit recunoscute prin parteneriate inregistrate nu dispun in prezent de protectia legii intr-o minoritate in continua scadere a statelor membre, inclusiv in Romania. Situatia cuplurilor de acelasi sex care se bucura de dreptul lor de a circula liber pe teritoriul UE este, de asemenea, in atentia Curtii de Justitie a UE (CJUE) in cazul Coman. Intradevar, Curtea Constitutionala a Romaniei a cautat indrumarea CJUE in interpretarea prevederilor europene de drepturile omului, a dreptului Uniunii Europene si a prevederilor constitutionale ale Romaniei”, amintesc semnatarii.

Ei invita liderii partidelor parlamentare din Romania nu doar sa se opuna referendumului initiat de Coalitia pentru Familie, ci si sa promoveze o forma alternativa de recunoastere a cuplurilor homosexuale. ”Invitam Parlamentul Romaniei sa nu sustina organizarea unui referendum care ar diviza si mai mult societatea si care ar consacra in textul Constitutiei discriminarea cuplurilor de acelasi sex si a cuplurilor de sex diferite care nu sunt casatorite, text fundamental destinat protectiei vietii de familie pentru toti. Va invitam mai degraba sa creati o forma de recunoastere suplimentara si alternativa pentru toate cuplurile, inclusiv pentru cuplurile de acelasi sex, pentru a asigura un nivel minimal de protectie la care acestea au dreptul in temeiul legislatiei europene din domeniul drepturilor omului”, se arata in incheierea scrisorii.

Scrisoarea este semnata de Ulrike Lunacek (Verzi/Alianta Libera Europeana), Daniele Viotti (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), Malin Bjork (Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica), Tanja Fajon (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), Sophie in ’t (Alianta Liberalilor Si Democratilor Pentru Europa), Sirpa Pietikainen (Partidul Popular European), Brando Benifei (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), Sergio Cofferatie (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), Seb Dance (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), Cornelia Ernst (Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica), Ana Maria Gomes (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), Anna Hedh (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), Dennis de Jong (Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica), Stelios Kouloglou (Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica), Miapetra Kumpula-Natri (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), Merja Kyllonen (Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica), Edouard Martin (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), Peter Niedermuller (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), Maria Noichl (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), Kati Piri (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), Terry Reintke (Verzi/Alianta Libera Europeana), Virginie Roziere (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), Lola Sanchez Caldentey (Stanga Unita Europeana/Stanga Verde Nordica), Judith Sargentini (Verzi/Alianta Libera Europeana), Alyn Smith (Verzi/Alianta Libera Europeana), Bart Staes (Verzi/Alianta Libera Europeana), Helga Stevens (Grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni), Keith Taylor (Verzi/Alianta Libera Europeana), Josep-Maria Terricabras (Verzi/Alianta Libera Europeana), Ernest Urtasun (Verzi/Alianta Libera Europeana), Ivo Vajgl (Alianta Liberalilor Si Democratilor Pentru Europa), Julie Ward (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor), Glenis Willmott (Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor).

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Georgia sugereaza ca ar putea anula legea „agentilor straini” in schimbul unui pachet de sprijin economic si de securitate de la Washington

Legea „agentilor straini” care a scos sute de mii de oameni pe strazile din Tbilisi,…

9 ore ago

Micile state insulare saluta decizia Tribunalului International pentru Dreptul Marii: Gazele cu efect de sera constituie poluare marina

Tribunalul International pentru Dreptul Marii a decis, marti, ca gazele cu efect de sera constituie…

9 ore ago

Spania isi recheama permanent ambasadorul din Argentina. Presedintele sud-american Milei reactioneaza: „Tampeniile unui socialist arogant”

Spania a anuntat ca isi retrage definitiv ambasadorul din Argentina ca urmare a disputei diplomatice…

9 ore ago

Israelul da inapoi in privinta confiscarii echipamentul de transmisiune live ale Associated Press

Autoritatile israeliene au confiscat marti o camera si echipamentul de transmisiune video ale Associated Press,…

9 ore ago

Site-ul presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat numele constitutional al tarii, revenind la abrevierea MK sau simplu, Macedonia

Site-ul oficial al presedintiei Macedoniei de Nord a eliminat referintele la numele constitutional al tarii…

9 ore ago