Semne rele anul are: inflatia a crescut din nou, la peste 5%, iar datoria publica se apropie de 55% din PIB, prag dupa care urmeaza inghetarea salariilor bugetarilor

Rata anuala a inflatiei, in luna noiembrie 2024 comparativ cu noiembrie 2023, a fost de 5,1 la suta, anunta Institutul National de Statistica. Cele mai mari scumpiri, peste 10 la suta, s-au inregistrat la legume si fructe.
Astfel, fructele proaspete s-au scumpit cu 17,43 la suta. Si pretul margarinei e mai mare cu 15,84 la suta fata de anul trecut. Vom scoate mai multi bani din buzunar pentru legume si conservele din legume, al caror pret a crescut cu 10,52 la suta. Platim mai mult si pentru branzeturi, care s-a scumpit cu 4,8 la suta.
De asemenea, detergentii s-au scumpit cu 12,29 la suta, iar pe produsele de igiena si cosmetica dam cu 6,49 la suta mai mult. Carburantii s-au scumpit cu 2,82 la suta.
Nici sectorul serviciilor n-a scapat de scumpiri. Cel mai mult a crescut pretul serviciilor postale, cu 17.83 la suta. Pentru facturile la apa, canal si salubritate platim cu 11,61 la suta mai mult. Chiriile au crescu cu 10,8 la suta.
Tutunul s-a scumpit cu 10,5 la suta, iar pentru bauturile alcoolice platim cu 6,77 la suta mai mult fata de noiembrie anul trecut.
O masa in oras ne aduce 10,62 la suta in plus la nota de plata. Iar biletele la cinema, teatru si muzee s-au scumpit cu 8,81 la suta.
Si in anul 2025 ne vom confrunta cu inflatie. Banca Nationala a Romaniei spune ca in trimestrul I vom avea o rata a inflatiei de 3,7 la suta, iar in trimestrul II va creste la 4,5 la suta. Aceasta este doar una dintre problemele cu care se va confrunta viitorul Guvern. Noul Legislativ ramane si cu datorie publica de peste 54 la suta din PIB.
Daca depaseste 55 la suta din PIB, conform legii, trebuie luate masuri precum inghetarea salariilor si a cheltuielilor privind asistenta sociala, un scenariu discutat in aceste zile la Ministerul Finantelor, potrivit surselor Antena 3.