externe

Semne si mai rele pentru Afganistan. Pe cine au numit talibanii ca guvernator al Kabulului. A fost cel mai apropiat colaborator al mollahului Omar

Mollahul Shirin Akhund a fost numit guvernator ak Kabulului, anunta Aghan News, citata de Republic.

Mollahul Shirin Akhund este originar din provincia Kandahar. El a fost cel mai apropiat colaborator al mollahulului Omar, liderul suprem al talibanilor din perioada in care au condus cu salbaticie tara, inainte de interventia SUA. Akhund s-a ocupat de securitatea lui Omar in acea perioada. El a fost, de asemenea, comandant al serviciilor de informatii militare si guvernator al provinciei Kandahar, precizeaza agentia Anadolu.

Sapte persoane si-au pierdut viata in haosul care inconjoara aeroportul din Kabul, a anuntat duminica Ministerul britanic al Apararii, in conditiile in care zeci de mii de persoane incearca cu disperare sa fuga din tara dupa preluarea puterii de catre talibani, relateaza dpa, Reuters si AFP.

„Conditiile din teren raman extrem de solicitante, dar facem tot posibilul pentru a gestiona situatia cat mai sigur cu putinta”, a precizat ministerul intr-un comunicat dat publicitatii duminica.

„Gandurile noastre sincere se indreapta catre familiile celor sapte civili afgani care din nefericire au murit in multimile din Kabul”, a mai mentionat Ministerul britanic al Apararii.

Aceste noi decese arata disperarea multor afgani care fie au lucrat cu trupele internationale in ultimele doua decenii, fie activeaza in domenii ca apararea drepturilor omului si care incearca sa ajunga la aeroport.

Un raport intocmit de ONU avertiza ca talibanii efectueaza razii tintite pentru a descoperi colaboratori ai guvernului inlaturat de la putere, in pofida asigurarilor ca grupul radical islamist nu va recurge la represalii.

Trupele din mai multe tari, printre care SUA, Germania, Regatul Unit si Turcia, efectueaza evacuari simultane de pe aeroport.

Fortele SUA au informat sambata ca au evacuat 17.000 de persoane de pe aeroportul din Kabul in ultima saptamana, in timp ce armata germana a scos din Afganistan 2.130 de persoane.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Bataie generala in Seica Mare (Sibiu), a fost nevoie de interventia mascatilor. Trei barbati au ajuns la spital

Trei barbati cu varste de 17, 19 si 35 de ani au ajuns la spital…

11 minute ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

42 de minute ago

Blue Origin, a lui Jaff Bezos, a trimis sase turisti in spatiu. 10 minute de zbor, dupa doi ani de pauza

Sase turisti "spatiali" au ajuns, pentru scurt timp, in spatiu la bordul rachetei New Shepard,…

O oră ago

Primar PSD din Gorj, dupa ce a lovit o femeie cu masina si a fugit: „Eu sunt bine”. Primarul este fan al Moscovei

Primarul comunei gorjene Stejari, Robert Paiusi, este cercetat de politisti dupa ce, duminica, a acrosat…

2 ore ago