politica

Semneaza si tu. Petitie catre Iohannis pentru declansarea referendumului pe amnistie si gratiere. „E timpul ca vorbele si gesturile retorice sa se transforme in fapte”

O petitie online prin care se solicita presedintelui Iohannis sa declanseze un referendum in legatura cu amnistia si gratierea este semnata, intr-un ritm ametitor, de sute de romani in fiecare minut. „Cu respect, Domnule Presedinte, apelul nostru de mai sus nu este o rugaminte, nu exprima vreo speranta naiva, adresata unui salvator providential. E o solicitare explicita si ferma adresata institutiei pe care o reprezentati. Ati afirmat in repetate randuri ca va veti folosi toate prerogativele pentru a opri deriva in care PSD a angajat Romania”, se afirma in petitie.

Iata textul petitiei:

„Domnule Presedinte,

In ianuarie 2017, ati declansat procedura pentru a putea, ulterior, organiza un Referendum privind justitia romaneasca; in luna februarie a aceluiasi an, ati solicitat un aviz cu valoare consultativa din partea Parlamentului Romaniei, care a votat in unanimitate in favoarea acestui demers.

Acum, in decembrie 2018, ne aflam intr-o situatie-limita si ne vedem cu totii constransi sa privim indeaproape fiecare actiune a partidelor de guvernamant sau initiativa a ministrilor. Spre deosebire de noi, cetatenii, Dumneavoastra detineti o (ultima) parghie extrem de importanta pentru a opri o deriva politic-decizionala care ne poate duce extrem de rapid la catastrofa.

Domnule presedinte, exista situatii in care simpla urmarire ‘cu atentie si ingrijorare’ a evenimentelor reprezinta o forma de complicitate – iar dintre acestea, situatia actuala e decisiva. Va reamintim ca Guvernul de azi, pe care opozitia incearca sa-l demita printr-o motiune aproape lipsita, datorita aritmeticii parlamentare, de sanse e un executiv pe care chiar Dvs. l-ati instalat pentru ‘a mai acorda o sansa PSD-ului’. Si, sub conducerea tot mai autocratica a lui Liviu Dragnea, partidul de guvernamant a stiut sa valorifice la maxim oportunitatea pe care i-ati acordat-o.

Simetric, Dvs. aveti o ultima sansa de a folosi la momentul nu neaparat oportun, dar ultim, „glontul de argint” pe care l-ati pregatit cu destul de mult zgomot mediatic. Vremea simplelor declaratii pompoase si a opozitiei de carton, cu ochii tinta pe urmatorul mandat, a trecut demult – asta daca a fost vreodata vremea potrivita pentru asa ceva.

Romania se afla pe buza prapastiei si e amenintata explicit/ „oficial”, de la tribuna partidelor aflate la putere, cu ordonante guvernamentale care vor bulversa complet nu doar echilibrul politic, ci si viata societatii in intreg, distrugand parghii esentiale ale democratiei. Daca aceasta prabusire se produce, daca un nou regim totalitar va reusi sa acapareze tara, vina Dvs. va fi intru totul comparabila cu cea a politicienilor care incearca acum, cu impunitate, in vazul tuturor, sa il instaureze.

Anuntarea/ desfasurarea efectiva a unui Referendum privind, cat mai explicit cu putinta, temele amnistiei si gratierii pentru faptele de coruptie ar pune Executivul actual in imposibilitatea morala de a legifera prin ordonante, fara a astepta rezultatul consultarii. Presiunea publica, astazi implicita, ar deveni de indata uriasa si clara. Iar in ce priveste eventualele riscuri (de nerealizare a prezentei la vot) semnalate de esecul ultimei astfel de consultari populare, trebuie admis ca atat acuitatea problemei, cat si calitatea democratica a mizei sunt complet diferite; iar daca, in ultima instanta, Romania alege calea PSD, e bine ca lucrul acesta sa nu fie facut de politicieni, ci de catre populatia insasi.

Cu respect, Domnule Presedinte, apelul nostru de mai sus nu este o rugaminte, nu exprima vreo speranta naiva, adresata unui salvator providential. E o solicitare explicita si ferma adresata institutiei pe care o reprezentati. Ati afirmat in repetate randuri ca va veti folosi toate prerogativele pentru a opri deriva in care PSD a angajat Romania.

E timpul ca vorbele si gesturile retorice sa se transforme in fapte – simple, clare, decisive. Declansati Referendumul national privind amnistia si gratierea faptelor de coruptie”, se afirma in petitie.

Petitia potae fi semnata AICI.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, raspunzand unei intrebari, ca despre referendumul privind justitia se va mai vorbi, „cu siguranta”.

Klaus Iohannis a fost intrebat daca mai ia in calcul referendumul privind justitia.

„Cu siguranta despre acel referendum o sa mai vorbim”, a spus seful statului.

Klaus Iohannis a declansat in 24 ianuarie 2017 procedura pentru organizarea unui referendum pe justitie. In 13 februarie 2017, Parlamentul a adoptat avizul in legatura cu referendumul. In 14 februarie 2017, presedintele declara ca va anunta „in zilele urmatoare” data la care va fi organizat referendumul pe justitie, precum si intrebarea de pe buletinul de vot. Legea nu stabileste un termen pana la care presedintele trebuie sa convoace referendumul.

In 7 martie 2017, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca nu a abandonat ideea referendumului privind justitia, dar a „lasat-o mai usor” momentan, avand in vedere ca societatea s-a exprimat deja clar prin protestele din ultima perioada, aratand ca doreste continuarea luptei anticoruptie.

„Referendumul, am lasat-o mai incet, pentru ca societatea s-a exprimat foarte, foarte clar prin protestele care au avut loc si care au loc in continuare. Este evident ca societatea isi doreste eliminarea coruptiei, isi doreste persoane integre pe functiile publice, dar nu am anulat intentia, doar in acest moment consider ca lucrurile trebuie sa se linisteasca un pic”, spunea presedintele.

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Kim Jon Un primeste cadou un cantec in care este descris drept „tata prietenos” si un „marel lider”

In Coreea de Nord a fost lansata o noua melodie care il lauda pe liderul…

8 ore ago

Politia suedeza a impuscat un barbat care a ranit trei femei cu un cutit

Politia suedeza a impuscat si arestat un barbat care ar fi ranit trei femei cu…

8 ore ago

Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de…

8 ore ago

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

8 ore ago