Separatistii din Ucraina vor referendum peste 3 zile. Daca „republicile” intra in Rusia, Moscova va putea raspunde cu arme atomice in caz de „agresiune”

externe

Separatistii instalati de Rusia in estul regiunii ucrainene Donetk au declarat marti ca vor organiza un referendum in perioada 23-27 septembrie privind aderarea la Rusia si i-au cerut presedintelui Vladimir Putin sa admita teritoriul lor in Rusia cat mai curand posibil dupa vot.

Intr-o postare pe retelele de socializare adresata lui Putin, Denis Pusilin, seful autoproclamatei Republici Populare Donetk (RPD), a scris: „Va cer, cat mai curand posibil, in cazul unei decizii pozitive la referendum – despre care nu avem nicio indoiala – sa luati in considerare ca RPD sa devina parte a Rusiei”.

Republica Populara separatista Luhansk (RPL) a declarat, de asemenea, marti, ca intentioneaza sa organizeze un referendum privind aderarea la Rusia la aceleasi date, iar oficialii instalati de Rusia in partile ocupate din provinciile Herson si Zaporojie au facut apeluri similare, informeaza Reuters.

Rusia a recunoscut Luhansk si Donetk ca tari independente la inceputul invaziei sale din februarie, iar acum spune ca securizarea teritoriului lor este principalul scop al „operatiunii sale militare speciale”.

Administratia rusa de ocupatie din Herson anunta la 5 septembrie ca suspenda pregatiri ale unui referendum de anexare la Rusia, din cauza acestei contra-ofensive ucrainene.

Armata ucraineana a anuntat luni ca a recucerit un sat situat la doar cativa kilometri de orasul Lisiceansk, un fief ucrainean in regiunea Lugansk, cucerit de rusi, sangeros, in iulie.

”Se vor da lupte pentru fiecare centimetru (de pamant)”, avertizeaza intr-o postare pe Telegram guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, insarcinat cu misiuni de catre presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Inamicul isi pregateste apararea. Nu ne vom multumi, asadar, doar sa intram”, subliniaza el.

Rezultatul unor referendumuri in aceste provincii ar fi indecis, in cazul in care ar fi organizate in mod democratic – un lucru extrem de improbabil. Insa aceste referendumuri i-ar permite Rusiei sa-si legitimeze ocupatia estului Ucrainei si sa spuna comunitatii internationale ca locuitorii acestor regiuni au votat in favoarea anexarii.

Ele le-ar oferi totodata ”republicilor” separatiste proruse ucrainene o protectie speciala din partea Moscovei, facand parte din teritoriul rus.

Orice atac impotriva lor ar putea fi considerat o agresiune impotriva Rusiei si ar putea declansa un eventual atac nuclear, in contextul in care Rusia, potrivit doctrinei sale, ”isi rezerva dreptul de a-si folosi arsenalul nuclear (…) in cazul unei agresiuni impotriva Federatiei ruse cu armament conventional, imediat ce existenta statului este amenintata”.

Dmitri Medvedev a confirmat un astfel de scenariu.

”Incalcarea teritoriului Rusiei este o crima care ne permite sa ne folosim toate fortele de legitima aparare”, evertizeaza pe Telegram fostul presedinte rus.

”Acesta este motivul pentru care aceste referendumuri sunt atat de temute de catre Kiev si Occident si acesta este motivul pentru care ele trebuie sa fie realizate”, subliniaza el.

”Ele vor schimba complet vectorul dezvoltarii Rusiei timp de decenii (…). Dupa integrarea acestor noi teritorii in Rusia, transformarea geopolitica a lumii va deveni ireversibila”, da el asigurari.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: