Sephora Romania a sters reclama jignitoare la adresa miilor de detinuti torturati in comunism: „Pitesti, am auzit ca iti plac dungile”

news

reclama, Sephora, Pitesti, detinuti politici, Experimentul Pitesti

Sephora Romania a publicat pe retelele de socializare o reclama jignitoare la adresa miilor de detinuti care au fost torturati de comunisti. Reclama promova deschiderea unui magazin Sephora in noul mall din Pitesti.

Potrivit cotidianului Adevarul, reclama a fost publicata in dupa-amiaza zilei de 23 aprilie pe contul de Facebook al Sephora Romania. „Pitesti, am auzit ca iti plac dungile” a fost mesajul care se face o asociere extrem de jignitoare cu fosta inchisoare Pitesti. Aici s-a desfasurat experimentul Pitesti, care a fost considerat unul dintre cele mai mari programe de spalare a creierului prin tortura.

Reactiile locuitorilor din Pitesti, nu au ezitat sa apara, iar postarea a adunat o multime de comentarii negative la adresa noii reclame, asa ca reprezentantii companiei au sters-o. Maria Axinte, presedinta Fundatiei Memorialul Inchisoarea Pitesti considera postarea „o ofensa adusa victimelor Fenomenului Pitesti”.

„Mai grav este ca Sephora a sters postarea si a declarat ca aceasta nu are nicio legatura cu evenimente petrecute in Pitesti. Ceea ce arata lipsa de sensibilitate la istoria locala, cu ecou pe plan international. Nu ne putem preface ca nu s-a intamplat nimic, este vorba de victime ale unei violente iesite din comun. Nu putem face glumite fara sa tinem cont de locul unde facem asta. Pe Instagram li s-a atras atentia ca aceasta abordare nu ar fi fost posibila la Auschwitz”, adauga Maria Axinte.

Reamintim ca in perioada 1949-1951, la inchisoarea Pitesti s-a desfasurat Experimentul Pitesti, considerat a fi cel mai mare si cel mai intensiv program de spalare a creierului prin tortura din blocul comunist. Doisprezece tineri au murit in cadrul Experimentului Pitesti si cateva sute au fost schingiuiti. Sute de fosti detinuti au ramas cu traume psihice sau fizice pe viata. Dintre numerosii detinuti care au trecut prin Experimentul Pitesti, astazi mai sunt in viata mai putin de zece.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: