Serban Nicolae cere ordonanta de urgenta pe Legile justitiei. Cum i-a pacalit Guvernul pe cei din Comisia de la Venetia

politica

Liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, a declarat joi, pentru Mediafax, ca este nevoie ca Guvernul sa modifice Legile justitiei printr-o ordonanta de urgenta in maximum trei zile de la aparitia in Monitorul Oficial a modificarilor la Legea 303/2004 privind Statutul magistratilor.

„De la data publicarii in Monitorul Oficial, in trei zile intra in vigoare legea (Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor – n.r.) si, din punctul meu de vedere, ca sa nu fie solutii juridice diferite sau de blocaj, sa se dea ordonanta in intervalul acesta de trei zile”, a declarat pentru Mediafax liderul grupului PSD din Senat, Serban Nicolae, intrebat cand ar trebui ca Guvernul sa adopte Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legilor justitiei.

Nicolae a spus ca ar trebui modificate, prin OUG, prevederile referitoare la posibilitatea pensionarii la cerere a magistratilor cu o vechime de 20 de ani inainte de implinirea varstei de 60 de ani.

„Din punctul meu de vedere sunt niste modificari, de exemplu prevederea cu 20 de ani sau 25 de ani vechime. Cel mai simplu ar fi sa se dea o ordonanta care sa nu amane cu un an intrarea in vigoare a articolului, ci pur si simplu articolul acesta sa fie modificat in sensul in care sa se iasa la 25 de ani vechime minim”, a sous senatorul PSD pentru Mediafax.

Social-democratul a adaugat ca OUG pe legile justitiei ar trebui sa se refere si la simetria dintre numirea si revocarea membrilor CSM.

„Eu am initiat o alta parere despre modul in care se revoca membrii CSM, principiul de la care porneam era acela al simetriei, anume cu conditiile cu care esti ales, cu aceleasi conditii esti si revocat”, a punctat Serban Nicolae.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a intalnit joi, de la ora 15.00, la Strasbourg, din nou cu reprezentantii Comisiei de la Venetia. Toader, a declarat miercuri, intrebat de ce nu a luat in considerare opinia Comisiei de la Venetia in adoptarea OUG pentru operationalizarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, ca orice lege poate fi modificata.

Comisia de la Venetia a prezentat, pe 13 iulie, un aviz preliminar privind Legile justitiei. Una din recomandarile din raport se refera la reconsiderarea propunerii de infiintare a unui sediu/parchet al procuraturii ca structura separata pentru investigarea infractiunilor comise de judecatori si procurori.

Guvernul va adopta, pana pe 20 octombrie, o ordonanta de urgenta care va corela doar doua din cele sapte observatii ale Comisiei de la Venetia pe Legile Justitiei, au spus surse politice, pe 4 octombrie, pentru Mediafax. Observatiile acceptate de Executiv sunt cele care fac referire la revocarea membrilor CSM si la pensionarea magistratilor dupa 20 de ani de activitate pentru ca „exista riscul sa depopuleze sistemul de justitie”, au adaugat sursele politice.

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, pe 25 septembrie, sesizarea formulata de presedintele Klaus Iohannis referitoare la neconstitutionalitatea modificarii Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Potrivit Constitutiei, Presedintele Romaniei este obligat sa promulge lege „in cel mult 10 zile de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea”.

Potrivit art. 82 din legea 303/2004 privind Statutul magistratilor, judecatorii si procurorii cu o vechime de cel putin 25 de ani in functie se pot pensiona la cerere si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

De pensia de serviciu beneficiaza, la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si magistratii cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii, in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat
cu 1% din baza de calcul prevazuta la alin. (1), pentru fiecare an care lipseste vechimea integrala in aceste functii.

Din pachetul celor trei Legi ale justitiei, Iohannis a promulgat doar doua dintre actele normative, Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, respectiv Legea 317/2004 privind organizarea si functionarea CSM.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: