Serban Nicolae isi musca mainile ca nu s-a gandit sa introduca o anume prevedere in legea referendumului. Acum cere ordonanta de urgenta

politica

Liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, a declarat vineri, ca Guvernul ar trebui sa emita o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii referendumului in sensul introducerii posibilitatii desfasurarii scrutinului de modificare a Constitutiei pe parcursul a doua zile consecutive.

„Au fost discutii la Parlament, nu la partid. Eu am spus ca se poate printr-o modificare legislativa. La vremea respectiva a aparut o aberatie pentru ca CCR, din motive care imi scapa, a zis ca trebuie sa fixam data prin lege. Si eu le-am explicat si le-am si demonstrat ca nu se poate fixa o data prin legea referendumului decat daca am fixa, sa zicem, ca in fiecare an pe 25 Decembrie este Craciunul, altminteri nu poti sa pui in lege o data fixa. Dar au apucat sa dea decizia, motiv pentru care la vremea respectiva am gasit solutia cu ultima duminica inainte de expirarea celor 30 de zile, dar nu mi-am dat seama sa las si ipoteza a doua zile consecutive. Dar se poate, teoretic se poate”, a declarat vineri, pentru Mediafax, liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, intrebat daca exista discutii in partid privind organizarea referendumului pentru familie pe parcursul a doua zile.

Intrebat care este solutia juridica, Nicolae a indicat o Ordonanta de Urgenta.

„Ar fi perfect constitutionala (o ordonanta de urgenta – n.r.) din punctul meu de vedere, pentru ca nu afecteaza drepturi si libertati fundamentale, dimpotriva, le sustine. De asemenea, este justificata din toate punctele de vedere, ca oportunitate, urgenta. Si, mai mult decat atat, revizuirea precedenta a Constitutiei s-a facut prin referendum organizat pe parcursul a doua zile, adica am si un precedent. Eu sunt de parere ca Guvernul trebuie sa emita o Ordonanta de Urgenta care sa faca toate modificarile necesare”, a precizat Serban Nicolae.

Potrivit liderului senatorlor PSD, exista si o temere legata de posibilitatea ca o astfel de OUG sa fie declarata neconstitutionala.

„Unii se temeau de faptul ca ar putea sa fie contestata, sa fie declarata neconstitutionala, sa ne trezim ca vreo instanta o suspenda si asa mai departe”, a spus Serban Nicolae.

Potrivit Legii referendumului, „Cetatenii Romaniei sunt chemati sa-si exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta la art. 151 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la
cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului national”.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat pe 1 septembrie, dupa sedinta Comitetului Executiv National al partidului, de la Neptun, ca referendumul pentru familie va fi organizat in data de 7 octombrie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: