Serban Nicolae, reactie mitocaneasca la adresa lui Timmermans. Sustine ca nu are dreptul sa vorbeasca despre Justitie

politica

Senatorul PSD Serban Nicolae a avut, luni, un comportament batjocoritor fata de Frans Timmermans chiar in timp ce acesta ce afla la Bucuresti. Nicolae a sustinut ca Timmermans nu are dreptul sa-si dea cu parerea depsre justitie intrucat este „absolvent al Facultatii de Literatura Franceza”.

Comentand proiectul de lege depus de USR prin care se prevede desfiintarea Sectiei speciale, Nicolae a gasit de cuviinta sa il atace si pe „colegul” Frans Timmermans.

„Initiatorii au vrut probabil sa ascunda adevarul. Aceasta sectie a functionat (…) in cadrul DNA, exact pe aceleasi principii. Instrumentul de presiune asupra judecatorilor, in special, si a procurorilor – daca indrazneau sa aplice legea (…) erau pusi sub ancheta. Daca ati fi corecti, daca ati fi onesti, ati spune adevarul pana la capat. (…) E adevarat! Socialistul Timmermans, colegul meu de partid, al socialistilor europeni, absolvent al Facultatii de Literatura Franceza, este probabil un specialist in organizare judiciara si stie cum ar trebui sa fie instrumentate cauzele care ii privesc pe magistrati. Propunerea legislativa nu poate fi votata sub nicio forma. Ea ar duce la blocaj si probabil si asta si-au dorit si initiatorii: sa arate ca nu poate functiona sistemul judiciar in Romania decat in forma comandata”, a afirmat Serban Nicolae la Antena 3.

Frans Timmermans, prim-vicepresedintele Comisiei Europene si candidatul socialistilor la functia de presedinte al comisiei, a primit luni, la Bucuresti, titlul de Doctor Honoris Causa din partea SNSPA.

Oficialul european a aratat in discursul de multumire ca a urmarit de zeci de ani evolutia Romaniei si ca poporul nostru a facut pasi cruciali pentru a ajunge in randul tarilor democratice, civilizate.

„In ultimii douazeci ani de an, avantajul de a fi in pozitia mea, de a avea traiectoria mea publica este ca va pot spune ca am vazut evolutia Romaniei cu ochii mei. Si ca era complet diferita la sfarsitul anilor ’80 si la inceputul celor ’90. Daca imi spuneati atunci ca Romania va fi un stat membru al Uniunii Europene in 2007, trebuia sa ne internam la psihiatrie.

Dar poporul roman a facut acest lucru posibil. Si restul Uniunii Europene a facut acest lucru posibil. Si a fost un eveniment istoric. Nu este niciun dubiu pentru mine ca daca nu faceati acest pas istoric, ceea ce Putin face acum in Ucraina, o facea si in Romania„, a declarat Timmermans, potrivit G4media.ro.

Liderul CE a transmis insa ca pasii facuti de Guvernul PSD-ALDE sub umbrela mentalitatii „am castigat alegerile, putem face orice”, ne pot intoarce la acele vremuri, daca nu suntem vigilenti si nu continuam lupta impotriva coruptiei.

„Cand statul de drept este incalcat, vedem ca institutiile sunt puse sub un anumit control. Daca am pierdut alegerile, iar presa era impotriva mea, mediul de afaceri era impotriva mea. Si atunci ce fac, data viitoare cand planuiesc sa candidez? Ma asigur ca toate aceste parti, institutii, nu vor mai fi impotriva mea, ci ma vor sustine. In opinia mea, aceasta gandire este cel mai periculos element din societatea actuala. De fiecare data cand vedeti aceste tentative, sa stiti ca se intampla si alte lucruri.

Daca statul de drept e amenintat, daca presa este ingradita, daca democratia este interpretata dupa ideea ca castigatorul ia totul, veti vedea acest lucru ilustrat intr-un raport al Transparency International. Acest lucru se traduce printr-o coruptie crescuta. Cand statul de drept e calcat in picioare, apar alte probleme. De exemplu, politicienii nu mai pot fi trasi la raspundere asa cum ar trebui. Exista o legatura intre toate aceste probleme”, a adaugat Timmermans.

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene a reamintit ca majoritatea guvernamentala de la Bucuresti a luat o serie de masuri impotriva independentei justitiei si a luptei anticoruptie, care au fost criticate de institutiile europene si internationale.

„Ceea cea am vazut in ultimii ani este ca, din pacate, Comisia Europeana, Consiliul Europei, critica schimbari care ar spori controlul puterii executive asupra celei judiciare si uneori aceasta sporire a ingerintelor este aparata cu argumentul ca ‘noi am castigat alegerile’. Si cand sunt criticate atacurile impotriva mass media, cei care se lanseaza in aceste atacuri spun ca ei detin majoritatea: ‘trebuie sa fim ascultati pentru ca noi detinem controlul’”, a mai subliniat Frans Timmermans.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: