politica

Serban Nicolae si Carmen Dan au blocat „Fara penali in functii publice” in Comisia Juridica. USR: „Au refuzat sa o includa pe ordinea de zi”

Liderul senatorilor USR, Radu Mihail, a declarat marti a initiativa cetateneasca „Fara penali in functii publice” a primit raport din partea Comisiei de constitutionalitate, insa „a devenit prizoniera” unor oameni ca Serban Nicolae sau Carmen Dan in Comisia Juridica.  Serban Nicolae este seful comisiei in continuare, iar Carmen Dan este secretar.

„Astazi (marti – n.r.) am mai avut un episod din epopeea luptei pe care o ducem de a avea initiativa «Fara penali in functii publice», pentru care au semnat un milion de oameni, introdusa in Constitutie. Comisia de constitutionalitate a acordat raport favorabil, dar in cea juridica legea a devenit prizoniera unor oameni ca Serban Nicolae sau Carmen Dan, care au refuzat sa o includa pe ordinea de zi.

Data fiind simplitatea initiativei, am insistat in Comitetul liderilor sa fie votata, miercuri, in plen, fara raport. Raspunsul a fost ca exista o cutuma care nu permite asa ceva. Mi se pare penibil sa explici unui milion de oameni, care au semnat si asteapta sa mearga la referendum, ca din cauza unei cutume o lege atat de simpla, verificata de Curtea Constitutionala, care a trecut prin Camera Deputatilor, sa nu poate fi votata de Senatul Romaniei.

USR va continua sa faca presiune maine dimineata in Comitetul liderilor si vom cere acelasi lucru, ca in plen sa fie inclusa pe ordinea de zi. Din punctul meu de vedere, Senatul e suveran si poate decide sa voteze o lege care nu aveau raport”, a afirmat Radu Mihail, intr-o conferinta de presa sustinuta marti la Parlament.

El a explicat si de ce George Dirca a fost prezent la Biroul permanent si a asigurat cvorumul de sedinta alatir de senatorii PSD. Mihail a spus ca era necesara prezenta colegului din USR pentru ca initiativa „Fara penali” sa poata primi votul decizional al Senatului, pentru ca referendumul sa poata avea loc pe 6 decembrie.

„Prezenta USR in Biroul permanent este legata de faptul ca in aceasta saptamana e singura saptamana ca Fara penali va fi introdusa in plen. Prezenta a fost legata de faptul ca trebuie neaparat sa deblocam initiativa «Fara penali». Singurul motiv pentru care George Dirca a fost prezent la acea sedinta e ca a decis din 2018 ca Fara penali e o initiativa extraordinar de importanta, cred ca cea mai importanta pentru USR. Avem sansa in aceasta saptamana sa o transformam in realitate. Drept pentru care am participat pentru a ne asigura ca Fara penali ajunge sa fie votata si sa poata fi votat referendumul pe 6 decembrie”, a completat liderul senatorilor USR.

El a adaugat: „Cum va puteti imagina ca USR se joaca cu semnaturile unui milion de oameni negociind cu PSD?! Asa ceva nu s-a intamplat. In Comisia juridica, PSD a blocat initiativa. Sunt zvonuri care vor sa arunce indoiala asupra unei initiative foarte importante pentru societatea romaneasca”.

Comisia de constitutionalitate a Senatului a adoptat,marti, un raport favorabil pentru propunerea legislativa privind initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei cunoscuta sub denumirea „Fara penali in functii publice”.

Pe 14 iulie, Camera Deputatilor a adoptat, in calitate de prim for sesizat, initiativa cetateneasca „Fara penali in functii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” si o abtinere.

Initiativa „Fara penali in functii publice” prevede introducerea unui alineat in Constitutie la articolul 37 care spune ca: „Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii”.

Dupa dezbaterile in comisiile reunite, initiativa urmeaza sa fie supusa votului plenului Senatului. In cazul in care ea primeste votul favorabil a doua treimi din numarul senatorilor, Guvernul ar urma sa organizeze referendumul de modificare a Constititiei in 30 de zile.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Volodimir Zelenski avertizeaza: „Rusia ar putea declansa o ofensiva puternica asupra Ucrainei, in mai sau iunie”

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dezvaluit intr-un interviu acordat postului de televiziune american CBS News,…

25 de minute ago

Ministerul Apararii confirma: „Elemente ale unei posibile drone, identificate in Insula Mare a Brailei”

O drona militara, cel mai probabil ruseasca, s-a prabusit pe Insula Mare, la 8 km…

56 de minute ago

Serviciile secrete franceze recomanda anularea ceremoniei de deschidere a Olimpiadei de la Paris din cauza amenintarii unor atacuri teroriste

Jocurile Olimpice de vara, care vor avea loc anul acesta la Paris, ar putea incepe…

O oră ago

Campania de raspandire de informatii false despre Kate, printesa de Walles, dirijata de inalti responsabili de la Kremlin

Conturile de socializare legate de o importanta campanie de dezinformare rusa au profitat din plin…

2 ore ago