Serban Nicolae si PSD ii asigura Gabrielei Firea inca un mandat de primar. Decizie luata in Parlament

politica

Senatorii juristi au dat luni un raport de respingere propunerii legislative initiate de mai multi parlamentari PNL privind modificarea si completarea Legii 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale care prevede revenirea la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin.

„Este un proiect care are sustinerea societatii civile. (…) E momentul, dat fiind faptul ca suntem cu trei ani inainte de alegerile locale, sa revenim la o forma care legitimeaza alesul local intr-o masura mult mai relevanta decat actuala formula legislativa”, a afirmat senatorul PNL Alina Gorghiu, unul dintre initiatorii actului normativ, citata de Agerpres.

In cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Serban Nicolae a spus ca, din punctul sau de vedere, la ultimele alegeri locale nu au existat situatii in care vreunul dintre edili sa fie ales cu un numar foarte mic de voturi in localitati cu populatie numeroasa.

„In mandatul trecut s-a motivat ca ar putea sa fie alesi primari cu un numar foarte mic de voturi, doar pe considerentul ca au cel mai mare numar de voturi dintre toti competitorii inscrisi in cursa. Din cate cunosc eu, o asemenea situatie la nivel relevant nu s-a intamplat. In nicio localitate cu populatie semnificativa nu a fost cineva ales cu un procent de 7 — 8%”, a explicat senatorul social-democrat.

Alina Gorghiu a sustinut ca „acolo unde procentul de prezenta la vot a fost mic, evident ca numarul voturilor alesilor a fost nesemnificativ fata de comunitate”.

Serban Nicolae a atras atentia ca argumentele sale nu se refera la prezenta la vot, ci la procentul pe care l-ar obtine un candidat.

„Prezenta la vot e o chestiune care priveste electoratul si nu putem sa o reglementam noi prin lege. Faptul ca facem, doua, trei, cinci tururi de scrutin nu inseamna ca asiguram o prezenta mai mare la vot. Pe de alta parte, mecanismele de anii trecuti au aratat ca de foarte multe ori se intampla sa fie castigator al functiei de primar o persoana care a obtinut un procent slab la primul tur de scrutin, dar care cumuleaza voturile negative la adresa unui alt candidat. Spre exemplu, s-a intamplat in Bucuresti cu personalitati de prestigiu — Viorel Lis, Traian Basescu s.a.m.d. si atunci eu cred ca nu se justifica ideea pe considerentul unei mai mare reprezentativitati. Ideea ca cine este ales din doua tururi de scrutin ar beneficia de o mai mare reprezentativitate este una falsa”, a adaugat Nicolae.

„Eu nu-mi aduc aminte de un proiect legislativ care sa fi starnit atat suport public ca proiectul acesta. Din nefericire, a fost un Ciolos care n-a fost de acord sa-si asume ordonanta de urgenta la momentul respectiv, poate nu era cazul, poate era cazul… Din nefericire, nu s-au gasit alte parghii la acel moment pentru a impune alegeri in doua tururi, dar cred ca bunul simt ne dicteaza acum macar sa fim seriosi pe un proiect atat de important”, a conchis Alina Gorghiu.

Sase senatori au votat in favoarea raportului de respingere a propunerii legislative, unul s-a abtinut iar patru au votat impotriva.

Gabriela Firea a fost aleasa primar cu 246.553 voturi, adica 13,8% din numarul total al alegatorilor inregistrati in Registrul Electoral.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: