Serbia isi ia ramas bun de la armele rusesti, influenta Kremlinului se prabuseste in Balcanii de Vest

externe

BUK M 1

Serbia a anulat contractele pentru armele rusesti furnizate armatei sale inca din vremea sovietica, a declarat seful Statului Major al Serbiei, Milan Mojsilovic, fara a preciza daca tara rupe legaturile cu Rusia, relateaza Euractiv.

Serbia, o tara candidata la UE, a fost mult timp cel mai ferm aliat al Rusiei in Europa si a fost supusa la presiuni de la invazia Ucrainei pentru a privi mai spre vest si a-si alinia politica externa cu UE.

Motivul deciziei de a anula contractele au fost sanctiunile occidentale impotriva Moscovei, a declarat Mojsilovic pentru Moscow Times. El a spus ca Belgradul incearca sa gaseasca o solutie pe canale diplomatice, dar ca unele contracte au fost anulate, iar altele amanate in speranta ca relatiile internationale se vor normaliza.

Potrivit lui Mojsilovic, armata sarba mai poate cumpara piese de schimb pentru echipamentele sovietice si rusesti, deoarece acestea sunt produse sub licenta in multe tari din intreaga lume. Cu toate acestea, el spune ca nu mai este posibil sa cumpere echipamente noi din Rusia.

In august anul trecut, Serbia a decis sa renunte la achizitionarea unui nou lot de avioane de lupta rusesti, care era in discutie din 2021. In loc de avioane rusesti, Belgradul a achizitionat 12 avioane franceze Rafale pentru 2,7 miliarde de euro pentru a-si inlocui flota veche de MiG-29 rusesti.

Dupa cum a recunoscut Mojsilovic, acest acord a marcat inceputul unei restructurari radicale a Fortelor Aeriene Sarbe, deoarece vor fi necesare recalificarea pilotilor, reorganizarea infrastructurii militare si alte „pregatiri complexe”. Alegerea avioanelor de lupta franceze a fost facuta, a spus el, deoarece acestea „vor asigura capabilitatile necesare fortelor aeriene pe termen lung”.

Dr. Orhan Dragas, fondator si director al Institutului International de Securitate din Belgrad, a declarat pentru Euractiv ca sanctiunile occidentale au facut imposibila calatoria oficialilor sanctionati la Belgrad. Acest lucru se datoreaza faptului ca este inconjurat de membri NATO care refuza sa permita avioanelor diplomatice sa zboare prin spatiul lor aerian, daramite transportul materialelor militare.

Cu toate acestea, potrivit lui Dragas, dezvoltarea este o „schimbare semnificativa din punct de vedere strategic pentru Serbia si nu este una temporara”.

Conform lui Dragas, achizitiile militare sunt planificate pe termen lung, iar odata ce astfel de legaturi sunt rupte, ele nu sunt aproape niciodata reinnoite, ceea ce inseamna ca Moscova si-a pierdut una dintre principalele parghii de influenta in Balcanii de Vest.

Dragas a reamintit ca aceasta evolutie vine in timp ce Serbia ia masuri pentru a elimina majoritatea capitalului rus de la compania sa nationala de petrol, NIS.

In plus, Serbia si-a diversificat aprovizionarea cu gaz de ani de zile, acum apeland la furnizori din regiunea Caspica si importand GNL prin Grecia, a amintit el.

Decizia recenta a Serbiei de a cumpara 12 avioane de lupta Rafale franceze „spune multe” despre pozitionarea strategica a Serbiei in contextul conflictului dintre Occident si Rusia, a subliniat el. Adaugati la aceasta ajutorul militar substantial al Serbiei pentru Ucraina, canalizat prin tari terte si evaluat la aproximativ 800 de milioane de dolari – depasind contributiile unor membri NATO.

Dragas a mai sustinut ca eliminarea treptata a dependentei Serbiei de Rusia a avut un efect general pozitiv, reducand coruptia si finantarea agentilor rusi din regiune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: