Serbia lauda cooperarea in domeniul securitatii cu Moscova: „Lupta impotriva criminalitatii transnationale nu poate fi dusa fara Rusia”

externe

alecsandar vucic, serbia

Vicepremierul sarb Aleksandar Vulin a laudat marti cooperarea in domeniul securitatii cu Rusia, subliniind continuarea sprijinului reciproc pe scena internationala, relateaza The Moscow Times.

Vulin, fost sef al serviciilor de informatii, a facut aceste comentarii in urma unei intalniri cu ministrul rus de interne Vladimir Kolokoltev la Moscova, se arata intr-un comunicat al guvernului.

Kolokoltev l-a informat pe Vulin despre „incercarile de a limita participarea Rusiei la organizatiile internationale de politie, inclusiv incercarile de a o exclude din Interpol”, se mai arata in comunicat.

Vulin a declarat ca lupta impotriva criminalitatii transnationale nu poate fi dusa fara Rusia.

Masurile indreptate impotriva Moscovei „dauneaza intereselor de combatere a criminalitatii si reduc eficienta luptei impotriva grupurilor criminale transnationale”, a adaugat el.

Vulin a fost vizat in 2023 de sanctiuni din partea Statelor Unite pentru presupuse fapte de coruptie, pe vremea cand era inca sef al serviciilor de informatii. El a demisionat din aceasta functie in noiembrie 2023.

„Statele Unite si Uniunea Europeana cer capul meu pentru a nu impune sanctiuni Serbiei”, a declarat el la acea vreme.

El a fost numit viceprim-ministru la inceputul lunii mai.

Vulin a fost mult timp un sustinator strident al asa-numitei „lumi sarbesti” – o uniune a sarbilor care traiesc in diferite tari, lucru care, in opinia criticilor, reflecta ideea Moscovei de „lume rusa”.

Serbia a cerut sa adere la Uniunea Europeana inca din 2012, dar tara balcanica depinde aproape in totalitate de gazul rusesc.

Desi Belgradul a condamnat invazia rusa din Ucraina la Natiunile Unite, a refuzat sa impuna sanctiuni Kremlinului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: