externe

Serbia trimite armata la granita cu Kosovo, pe fondul escaladarii protestelor

Ciocnirile au izbucnit in momentul in care manifestantii au incercat sa impiedice un primar nou ales de etnie albaneza sa intre in biroul sau din orasul kosovar Zvecan. O masina de politie a fost incendiata si au fost folosite gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea, relateaza Deutsche Welle.

Serbia a ordonat vineri armatei sa se apropie de granita cu Kosovo, dupa ce protestatarii si politia au intrat in conflict intr-un oras majoritar sarb din Kosovo.

„A fost ordonata o deplasare urgenta (a trupelor) la granita cu Kosovo”, a declarat ministrul Apararii, Milos Vucevic, intr-o transmisiune TV in direct. „Este clar ca teroarea impotriva comunitatii sarbe din Kosovo are loc”.

Politia a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe sarbii care s-au adunat in fata cladirilor municipale din orasul kosovar Zvecan, incercand sa impiedice un primar nou ales de etnie albaneza sa intre in biroul sau, au relatat agentiile de presa.

In diverse inregistrari video postate online, s-au putut auzi focuri de arma si bombe cu electrosocuri.

O masina de politie a fost incendiata, a declarat un reporter Reuters.

Patru persoane au fost ranite in confruntari, a relatat agentia de presa Tanjug.

Tanjug a precizat ca mai multe vehicule ale misiunii NATO de mentinere a pacii in Kosovo au ajuns in centrul orasului Zvecan.

Politia kosovara nu a comentat incidentele.

Tulburari in urma unor alegeri controversate

Alegerile anticipate din Kosovo din 23 aprilie au fost boicotate in mare parte de etnicii sarbi, iar in functiile de primari si in adunari au fost alesi doar reprezentanti ai etnicilor albanezi sau ai altor minoritati mai mici.

Sarbii din regiunea de nord a Kosovo nu accepta declaratia de independenta a Kosovo din 2008 fata de Serbia, care a venit la aproape un deceniu dupa incheierea razboiului din Kosovo. Ei vad in continuare Belgradul ca fiind capitala lor.

Etnicii albanezi formeaza peste 90% din populatia Kosovo, iar cei aproximativ 50.000 de sarbi sunt majoritari doar in regiunea de nord.

Armata sarba a fost pusa in stare de alerta sporita din cauza tensiunilor cu Kosovo de mai multe ori in ultimii ani – ultima data in decembrie, dupa ce sarbii au ridicat baricade pentru a protesta fata de arestarea unui fost politist.

In martie, guvernele sarb si kosovar au convenit verbal asupra unui plan sustinut de SUA si UE pentru a dezamorsa tensiunile prin acordarea unei mai mari autonomii sarbilor locali, guvernul de la Pristina pastrand autoritatea suprema.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Campaniile rusesti de sabotaj in UE capata amploare. Sunt vizate fabricile care produc arme pentru Ucraina si infrastructura feroviara

Pe fondul noilor avertismente ale serviciilor de informatii ca Rusia pregateste „acte violente de sabotaj”…

48 de minute ago

Mircea Geoana, atac direct la Ciolacu: „Atunci cand liderii de azi ai tarii se exprima in limba romana, ai senzatia ca iti vorbeste corigentul clasei”

Mircea Geoana, potential candidat la presedintie, sustine ca Romania este condusa de o generatie politica…

O oră ago

Germania va achizitiona din Statele Unite trei sisteme de rachete HIMARS pentru a le dona Ucrainei

Ministrul german al apararii, Boris Pistorius, a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze trei lansatoare pentru…

3 ore ago

Presshub: Cat a costat deplasarea Alinei Gorghiu in Brazilia

Cat a costat deplasarea Alinei Gorghiu in Brazilia. Ministrul Justitiei a facut publice costurile vizitelor…

43 de minute ago