Serviciile secrete americane nu cred ca „sindromul Havana” ar fi fost cauzat de un actor strain

externe

sindromul Havana, actori straini, servicii de informatii, SUA

Majoritatea serviciilor de informatii americane isi mentin intr-o evaluare actualizata opinia ca este ‘foarte improbabil’ ca vreun adversar extern sa fi provocat asa-numitul ‘sindrom Havana’, o serie de afectiuni bizare suferite de diplomati si spioni americani in lume si pe care Statele Unite nu au reusit sa le elucideze, a declarat vineri un responsabil al comunitatii de informatii a SUA citat de CNN.

Printre simptomele din asa-numitul ‘sindrom Havana’ au fost observate incepand din anul 2016 migrene, greata, pierderi de memorie, ameteli sau halucinatii auditive. Mai intai au fost afectati membri din personalul ambasadei SUA in Cuba si familiile acestora, iar ulterior fenomenul a fost observat si la alte misiuni diplomatice americane.

Statele Unite nu au reusit sa elucideze cauza acestora, dar serviciile secrete americane au concluzionat in anul 2023 ca este ‘foarte improbabil’ ca vreun adversar extern sa le fi provocat, estimand drept cauza mai probabila a respectivelor simptome unele afectiuni preexistene sau factori de mediu.

Cuba a negat in mod repetat orice implicare in acest caz. La fel a negat si Rusia, dupa ce in primavara anului trecut un website rus anti-Kremlin stabilit in Letonia, The Insider, sustinuse ca a efectuat impreuna cu alte media o investigatie conform careia membri ai unei unitati din cadrul serviciului militar rus de informatii GRU s-ar fi aflat in zonele unde au survenit acele simptome in randul diplomatilor si spionilor americani, iar membri de rang inalt ai acelei unitati ar fi primit medalii si promovari pentru activitatea lor in dezvoltarea unor ‘arme acustice non-letale’.

In prezent, in urma unei noi evaluari, cinci din cele sapte agentii americane de informatii implicate in investigatii ‘estimeaza in continuare ca este foarte improbabil ca un adversar strain sa fie responsabil’ pentru simptomele semnalate in ‘sindromul Havana’, a spus vineri la un briefing de presa un oficial american din cadrul Biroului Directorului Serviciului National de Informatii al SUA (Director of National Intelligence – DNI), care a vorbit cu conditia anonimatului si nu a precizat care sunt aceste servicii.

Cat despre celelalte doua servicii, a indicat acelasi oficial, unul estimeaza ca exista ‘aproximativ in egala masura posibilitatea’ ca un actor strain sa fi dezvoltat o arma ori un prototip de arma care sa provoace acele simptome, dar este improbabil ca aceasta sa fi fost desfasurata, in timp ce al doilea crede si el ca exista ‘aproximativ in egala masura posibilitatea’ ca un actor strain sa fi folosit ‘o arma noua sau un dispozitiv in stadiul de prototip’ impotriva ‘unui grup mic, nedeterminat, de personal american’.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: