Serviciile secrete germane: „Numerosi neonazisti lupta pentru Rusia in Ucraina”. Liga Imperiala Rusa si Rusich, organizatii de extrema dreapta, si-au trimis oamenii in Ucraina

externe

Numerosi neonazisti s-au alaturat fortelor Rusiei in razboiul impotriva Ucrainei, potrivit unui raport confidential al Serviciului Federal de Informatii german (BND). Motivul aparent al razboiului de „denazificare a Ucrainei” devine astfel si mai absurd, noteaza Die Presse.

Informatia reiese dintr-un raport confidential al Serviciului Federal German de Informatii (BND), citat de „Der Spiegel„. Potrivit documentului de sapte pagini, „Liga Imperiala Rusa” (RIL) si grupul „Rusich” lupta in Ucraina cu „cel putin doua grupuri cu sentimente de extrema dreapta”.

In plus, Moscova foloseste cel putin un „individ de extrema dreapta” in scopuri proprii, potrivit documentului confidential. Cooperarea cu aceste grupuri „face ca motivul aparent al razboiului, asa-numita „denazificare” a Ucrainei, sa fie „absurd”, scriu analistii.

Documentul nu precizeaza numarul de combatanti de extrema dreapta. Cu toate acestea, grupurile si unitatile sunt denumite. Potrivit documentului, „Legiunea Imperiala Rusa”, bratul paramilitar al asociatiei de extrema dreapta „Miscarile Imperiale Ruse”, a intervenit deja in lupte. Grupul luptase deja de partea Rusiei in Donbasul ucrainean in 2014 si 2015.

Liderul RIL, Denis Gariev, a scris pe Telegram la doar o zi dupa ce a inceput invazia rusa in Ucraina, in februarie 2022: „Fara indoiala, noi sustinem lichidarea entitatii separatiste Ucraina”.

Potrivit documentului BND, pentru acest lucru au fost recrutati luptatori cu experienta militara si absolventi ai centrului de pregatire „Partizan” din Sankt Petersburg al organizatiei. Nu este clar „daca aceasta decizie a fost luata la cererea conducerii ruse sau in consultare cu aceasta”, se arata in raportul BND.

BND mai informeaza ca adjunctul lui Gariev a fost ucis in luptele din Ucraina. Gariev insusi a fost transportat cu avionul, iar cel putin alti doi extremisti de dreapta au fost grav raniti.

De asemenea, se spune ca grupul „Rusich” ar fi implicat in lupte. Analistii considera ca acesta face parte din faimosul grup de mercenari rusi „Wagner” si ca a fost activ in Donbass in 2014 si 2015.  Potrivit BND, „Rusich” era „cunoscut pentru brutalitatea deosebita” de la acea vreme. Grupul avea reputatia de a „nu lua niciodata prizonieri”. Unul dintre cei doi fondatori „Rusich” era considerat un sadic.

Se spune ca „Rusich” ar fi intrat in luptele de pe teritoriul ucrainean cel tarziu la inceputul lunii aprilie.

Pentru a dovedi trecutul de extrema dreapta al organizatiei, analistii BND au adaugat la raportul lor fotografii ale fondatorilor „Rusich”, Alexej M. si Jan P., potrivit „Der Spiegel”: O fotografie il arata pe M. cu un steag cu svastica, iar alta il arata pe P. in fata unui foc de tabara cu un salut hitlerist.

In plus, extremistul de dreapta Alexandru M., originar din Donetk, a incercat in aprilie sa recruteze voluntari pentru razboi prin Telegram pentru a fonda un batalion care sa sprijine fortele pro-ruse si rusesti. Potrivit BND, M. insusi a luptat deja de partea Rusiei in Donbas. Este cunoscut ca fiind corespondent militar pentru postul de televiziune de stat rusesc „Pervy Kanal”.

 

Comentarii: