Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) din Republica Moldova a anuntat ca cinci persoane de origine moldoveana, care fusesera racolate de un stat tert, sunt cercetate pentru tradare de patrie si spionaj

externe

Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) din Republica Moldova a anuntat joi, intr-un comunicat postat pe pagina sa oficiala, ca persoane de origine moldoveana, care fusesera racolate de un stat tert, sunt cercetate pentru tradare de patrie si spionaj, scrie Agerpres.

Anuntul are loc in contextul in care Ministerul Apararii rus a difuzat de doua ori joi – dimineata si seara – doua asa-numite avertismente ca Ucraina ar pregati provocari in Transnistria, concentrandu-si forte la granita cu aceasta regiune separatista din estul Republicii Moldova.

SIS a subliniat ca, de comun acord cu Procuratura pentru Combaterea Criminalitatii Organizate si Cauze Speciale, investigheaza o retea de agenti in care sunt implicati cetateni ai Republicii Moldova si ai altui stat in actiuni de tradare de patrie si spionaj.

In curs de investigare sunt cinci cetateni moldoveni, dintre care doi au fost retinuti si plasati in arest in decembrie 2022, iar ceilalti trei au calitatea de suspecti.

Ei au fost racolati de catre reprezentanti ai „serviciilor speciale dintr-un stat tert, cu rol de asistare a acestora, rol descris in Codul penal ca actiuni care tin de „infaptuirea activitatii dusmanoase impotriva Republicii Moldova – inclusiv actiuni de destabilizare si de schimbare a oranduirii constitutionale in stat, prin violenta”, se arata in comunicatul SIS, care nu precizeaza care este acest stat tert.

Potrivit legii penale din Republica Moldova, faptele de tradare de patrie sunt pedepsite cu inchisoare de la 12 la 20 de ani.

In baza probelor acumulate, in vizorul SIS se afla si cetateni ai altui stat, cercetati pentru spionaj, care dirijau si finantau activitatile subversive ale suspectilor.

Pentru acest gen de fapte ale cetatenilor straini, Codul penal prevede pedepse cu inchisoarea tot intre 12 si 20 de ani.

„Actiunile sunt investigate incepand din 2020 – atat actiuni planificate, cat si partial realizate – care tin de facilitarea transferurilor financiare, instigarea la ura interetnica, la destabilizarea situatiei si intoleranta fata de anumite categorii de cetateni, inclusiv recrutarea de persoane pentru participarea la proteste in masa, de natura sa degenereze in acte de violenta, in interesul unui stat strain”, anunta SIS, care mentioneaza ca investigatiile in cazul acestei retele de spionaj continua.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent ca Ucraina ar fi interceptat un plan al Rusiei de a perturba situatia politica din Republica Moldova, fapt despre care a informat-o pe Maia Sandu.

Ulterior, SIS a confirmat primirea informatiilor respective de la partenerii ucraineni, mentionand ca au identificat mai multe activitati care ar avea ca scop „subminarea statului Republica Moldova”.

La 13 februarie, presedinta Maia Sandu a spus ca „declaratia presedintelui Zelenski despre planurile Federatiei Ruse de destabilizare a Republicii Moldova a fost confirmata de institutiile noastre”. Ea a mai declarat ca „planul pentru perioada urmatoare presupune diversiuni cu implicarea unor diversionisti cu pregatire militara, camuflati in civil, care sa intreprinda actiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului si luare de ostatici”.

„Prin actiuni violente mascate sub proteste ale asa-numitei opozitii ar urma sa se forteze schimbarea puterii de la Chisinau”, a declarat cu acel prilej Maia Sandu. Ea a mentionat ca „in realizarea planului, autorii mizeaza pe mai multe forte interne in special pe grupari criminale cum ar fi formatiunea SOR si toate derivatele ei, pe unii veterani, fosti angajati ai fortelor de ordine si pe mai multe persoane cunoscute pentru legaturile lor cu (Vladimir) Plahotniuc”.

Scopul acestor actiuni, a spus Maia Sandu, „este schimbarea puterii legitime de la Chisinau cu una nelegitima care sa puna tara noastra la dispozitia Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeana, dar si pentru ca Moldova sa poata fi folosita de Rusia in razboiul ei impotriva Ucrainei”.

Ministerul Apararii rus a transmis joi, in doua randuri, ca Ucraina ar pregati o provocare in regiunea transnistreana. Conform acestuia, s-ar planifica o invazie a regiunii, iar pentru aceasta soldatii ucraineni „se vor echipa in uniforme ale personalului militar al Fortelor armate ale Federatiei Ruse”. Autoritatile de la Chisinau au facut apel la calm si au indemnat cetatenii sa urmareasca sursele de informare oficiale si credibile ale Republicii Moldova.

Avertismentele venite de la Moscova au provocat un sentiment de ingrijorare la Chisinau, intrucat a devenit deja un tipar ca Rusia sa intreprinda actiuni pe care le atribuie ca intentii altei parti, potrivit observatorilor moldoveni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: