politica

Sfarsit de an fierbinte. Pesedistii s-au hotarat sa decida, definitiv, daca va fi data ordonanta de amnistie si gratiere

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a anuntat luni, la Digi24, ca CEX al PSD va stabili la urmatoarea sedinta pozitia partidului fata de ordonanta de amnistie si gratiere. Urmatorul CEX va avea loc duminica, 16 decembrie.

Tudorache a declarat, la Digi24, ca la finalul sedintei CEX de astazi a propus ca partidul sa adopte o pozitie clara privind ordonanta de amnistie si gratiere, „pentru a sti ce facem, sustinem sau nu”. El a afrimat ca liderii PSD au decis ca o astfel de hotarare sa fie luata la urmatoarea sedinta a CEX, care va avea loc duminica.

Premierul Viorica Dancila a anuntat luni ca, in cadrul Comitetului Executiv National al PSD, s-a discutat si decis oportunitatea aprobarii unei ordonante de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala in sensul adoptarii acelor articole din coduri care au fost declarate constitutionale.

Intrebata daca a existat o discutie despre adoptarea unei ordonante de modificare a codurilor, premierul a spus: „Da, a existat o astfel de discutie in cadrul CExN. In unanimitate s-a hotarat ca articolele declarate constitutionale sa vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o ordonanta de urgenta. Mai multe detalii in acest sens, pentru ca tine de aspecte de natura juridica, va da ministrul Justitiei”.

Premierul a explicat care este motivatia pentru adoptarea unei ordonante si nu a unui proiect de lege. „Am vazut ca foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestate, trimise la CCR, s-a legiferat mult, dar in ceea ce priveste aplicarea acestor legi termenul a fost cu mult depasit. Am vorbit despre aceasta oportunitate”, a spus Dancila.

Seful Executivului a precizat ca este vorba despre o ordonanta privind modificarea Codurilor penal si de procedura penala.

„Nu pot sa va dau mai multe detalii, pentru ca trebuie sa vedem cum ne incadram in normele legale pentru a putea face acest lucru. Dar, in cadrul CExN, am hotarat ca ceea ce s-a declarat constitutional sa avem si aceasta posibilitate de a da ordonanta de urgenta. Stim foarte bine ca atunci cand CCR declara un articol, o lege constitutionala ea este obligatorie pentru toata lumea. Deci, pornind de la acest considerent, am avut aceasta discutie”, a explicat premierul.

In ceea ce priveste articolele declarate neconstitutionale, Viorica Dancila a aratat ca acestea „vor veni din nou in Parlament”.

Prim-ministrul a sustinut ca in cadrul CExN al PSD nu s-a stabilit un termen cu privire la adoptarea acestei ordonante.

„Nu s-a stabilit ca si termen cand. Nu am vorbit de termen, deci nu pot sa va spun, pentru ca nu am vorbit de termen”, a spus Dancila.

De asemenea, intrebata cat e de oportun ca o ordonanta de urgenta sa fie discutata intr-o sedinta de partid si nu la Guvern, premierul a raspuns: „Repet ceea ce am spus de foarte multe ori – suntem un guvern politic, avem sustinere politica din partea aliantei PSD – ALDE”. „Multe din deciziile pe care le luam, multe din lucrurile pe care le punem in aplicare, inclusiv programul de guvernare, apartin acestei coalitii. Deci este normal ca, atunci cand sunt subiecte importante pentru PSD, pentru ALDE, sa le discutam in interiorul partidului”, a completat premierul.

 

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Firea, iritata la Antena 3: „Este incredibil ca Nicusor Dan are un procent atat de mare. Voi munci de 10 ori mai mult”

Gabriela Firea si-a facut din nou aparitia la Antena 3, post controlat de protectorul ei…

59 de minute ago

PSD si-a gasit candidat la Constanta: „Am facut bani mai cu bisnita, mai cu camata, mai cu stanga, mai cu dreapta”. Este prietenul interlopului Dinicu (Ferma Dacilor)

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Horia Constantinescu, a fost desemnat de PSD candidat la…

10 ore ago

Doua grupuri de elevi de la acelasi liceu din Arad s-au incaierat pe strada. Un adolescent a ajuns la spital

Mai multi elevi de la un liceu din Arad s-au luat la bataie, miercuri, pe…

9 ore ago

Protest la Ierusalim: Colonistii israelieni cer inchiderea UNRWA

Zeci de colonisti israelieni si activisti de dreapta au protestat la Ierusalim, blocand din nou…

9 ore ago