Categories: politica

Sfarsit de an fierbinte. Pesedistii s-au hotarat sa decida, definitiv, daca va fi data ordonanta de amnistie si gratiere

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a anuntat luni, la Digi24, ca CEX al PSD va stabili la urmatoarea sedinta pozitia partidului fata de ordonanta de amnistie si gratiere. Urmatorul CEX va avea loc duminica, 16 decembrie.

Tudorache a declarat, la Digi24, ca la finalul sedintei CEX de astazi a propus ca partidul sa adopte o pozitie clara privind ordonanta de amnistie si gratiere, „pentru a sti ce facem, sustinem sau nu”. El a afrimat ca liderii PSD au decis ca o astfel de hotarare sa fie luata la urmatoarea sedinta a CEX, care va avea loc duminica.

Premierul Viorica Dancila a anuntat luni ca, in cadrul Comitetului Executiv National al PSD, s-a discutat si decis oportunitatea aprobarii unei ordonante de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala in sensul adoptarii acelor articole din coduri care au fost declarate constitutionale.

Intrebata daca a existat o discutie despre adoptarea unei ordonante de modificare a codurilor, premierul a spus: „Da, a existat o astfel de discutie in cadrul CExN. In unanimitate s-a hotarat ca articolele declarate constitutionale sa vedem oportunitatea de a fi promulgate printr-o ordonanta de urgenta. Mai multe detalii in acest sens, pentru ca tine de aspecte de natura juridica, va da ministrul Justitiei”.

Premierul a explicat care este motivatia pentru adoptarea unei ordonante si nu a unui proiect de lege. „Am vazut ca foarte multe legi au durat foarte mult, au fost contestate, trimise la CCR, s-a legiferat mult, dar in ceea ce priveste aplicarea acestor legi termenul a fost cu mult depasit. Am vorbit despre aceasta oportunitate”, a spus Dancila.

Seful Executivului a precizat ca este vorba despre o ordonanta privind modificarea Codurilor penal si de procedura penala.

„Nu pot sa va dau mai multe detalii, pentru ca trebuie sa vedem cum ne incadram in normele legale pentru a putea face acest lucru. Dar, in cadrul CExN, am hotarat ca ceea ce s-a declarat constitutional sa avem si aceasta posibilitate de a da ordonanta de urgenta. Stim foarte bine ca atunci cand CCR declara un articol, o lege constitutionala ea este obligatorie pentru toata lumea. Deci, pornind de la acest considerent, am avut aceasta discutie”, a explicat premierul.

In ceea ce priveste articolele declarate neconstitutionale, Viorica Dancila a aratat ca acestea „vor veni din nou in Parlament”.

Prim-ministrul a sustinut ca in cadrul CExN al PSD nu s-a stabilit un termen cu privire la adoptarea acestei ordonante.

„Nu s-a stabilit ca si termen cand. Nu am vorbit de termen, deci nu pot sa va spun, pentru ca nu am vorbit de termen”, a spus Dancila.

De asemenea, intrebata cat e de oportun ca o ordonanta de urgenta sa fie discutata intr-o sedinta de partid si nu la Guvern, premierul a raspuns: „Repet ceea ce am spus de foarte multe ori – suntem un guvern politic, avem sustinere politica din partea aliantei PSD – ALDE”. „Multe din deciziile pe care le luam, multe din lucrurile pe care le punem in aplicare, inclusiv programul de guvernare, apartin acestei coalitii. Deci este normal ca, atunci cand sunt subiecte importante pentru PSD, pentru ALDE, sa le discutam in interiorul partidului”, a completat premierul.

 

Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

„Santaj!”. Citu respinge dur solicitarile PSD, care vrea sa-si ia tainul din miliardele care vin de la UE: „Stim ca PSD a fost oaia neagra in Europa atatia ani de zile”

Premierul Florin Citu a anuntat, sambata, la Focsani ca intentiile PSD privind blocarea ratificarii tratatului…

6 ore ago

Citu anunta ca face ce nu a facut PSD: „Bagam bani in Sanatate, sa ramana. Eticheta acestui Guvern sa ramana constructia de spitale noi”

Premierul Florin Citu a declarat sambata, la Focsani, ca vrea ca emblema Guvernului pe care…

6 ore ago

Lider in sindicatul lui Dumitru Coarna, printre politistii care au torturat 2 tineri. Sindicalistii au cerut in strada mariri de salarii

Unul dintre politistii tortionari de la Sectia 16 este prim-vicepresedinte la nivel national al Sindicatului…

8 ore ago

Florin Citu pune punctul pe i: „Am dat dovada de curaj. Am fost primul care a oprit cresterile salariale fara niciun fel de legatura cu performanta”

Premierul Florin Citu a declarat sambata, la Focsani, ca pentru modificarea legii salarizarii este nevoie…

6 ore ago