De ce SFARSITUL Americii nu este aproape. Cand ar putea interveni si de unde

analize

Nicio alta tara nu este pregatita sa conteste rolul Americii de putere dominanta, este principala concluzie a volumului „Is the American Century Over?”, publicat recent de Joseph Nye, politolog la Harvard University. Cartea starneste ample dezbateri atat peste Ocean, cat si in Europa.

„Americanii au o lunga istorie din a-si face griji despre declinul lor”, scrie Nye. Puritanii secolului 17 din Massachusetts se lamentau de un declin prea timpuriu al virtutilor. Parintii fondatori ai SUA se temeau ca republica pe care au creat-o s-ar putea risipi precum antica Roma.

Cercetatorii moderni sunt si ei foarte pesimisti. Michael Lind, de la New America Foundation, a scris ca secolul american s-a sfarsit anul trecut, din cauza colapsului politicii externe, a economiei suferinde si a democratiei distruse.

Insa Nye, un vechi observator al politicilor globale, este mult mai optimist. El crede ca America va continua sa joace un rol central in balanta de putere globala pana in 2040. Pana la urma, care ar fi alternativa?

Este greu de crezut ca Europa ar putea fi un competitor serios. Desi economia si populatia sa sunt mai mari decat ale Americii, batranul continent stagneaza. In 1900, un sfert din populatia lumii era europeana. Pana in 2016 acest procent va ajunge la 6%, din care o treime va avea peste 65 de ani.

Pana in 2025, India va deveni tara cu cea mai numeroasa populatie. Dar numai 63% dintre indieni sunt alfabetizati si niciuna dintre universitatile sale nu se afla in top 100 mondial. India ar putea eclipsa America numai daca ar forma o alianta anti-americana cu China, dar este putin probabil, mai spune Nye. Indienii sunt foarte deschisi fata de Washington si extrem de suspiciosi fata de Beijing.

China are cele mai mari sanse de a concura pentru pozitia de hiper-putere: are cea mai mare armata din lume, iar economia sa va deveni si ea cea mai importanta. Dar vor trece decenii pana cand China va deveni la fel de dotata si sofisticata tehnologic precum America. S-ar putea sa nici nu ajunga vreodata.

Pana in 2030, China va avea mai multe persoane in varsta decat copii, situatie care ii va sabota vitalitatea. In continuare ea trebuie sa-si dea seama cum poate schimba pasnic guvernele. Are putini prieteni ori aliati, asta daca nu se iau in calcul Coreea de Nord si Zimbabwe.

Fostul presedinte, Hu Jintao, a incercat sa creasca influenta Chinei prin infiintarea „Institutelor Confucius”, pentru promovarea culturii si limbii chineze. O asemenea strategie are putine sanse de izbanda la Manila, de exemplu, in acelasi timp in care China hartuie Filipine din cauza unor insule din Marea Chinei de Sud. Organizarea jocurilor olimpice din 2008 la Beijing a fost un succes al politicii de „soft-power”, dar a fost subminat de incarcerarea lui Liu Xiaobo, un activist pro-democratie. Rezultatul a fost un scaun gol la ceremonia de decernare a premiilor Nobel.

Probabil ca cele mai mari amenintari la adresa dominatiei Americii vin chiar din interior. Dupa cum analistii au aratat deseori, numarul tinerilor americani care isi gasesc un job este teribil de mic, iar cetatenii americani sunt dezamagiti de guvernul lor. Cu toate acestea, Nye ramane in continuare optimist: 82% dintre americani spun ca tara lor este cel mai bun loc de trait de pe Pamant. SUA raman un magnet pentru oamenii de valoare din lume, si ar putea deveni chiar si mai atractive daca se imbunatateste politica privind imigratia.

O zicala de pe vremea presedintelui Jefferson spune ca „nu ar trebui sa va faceti griji prea multe despre nivelul de incredere in guvern”. Este adevarat ca americanii bombanesc constant impotriva Washingtonului, insa Fiscul nu a inregistrat o crestere a numarului celor care insala la plata taxelor, iar proportia celor care voteaza a crescut din anul 2000.

Conducerea nu este acelasi lucru cu dominatia. Influenta este mai importanta decat puterea militara„, este un alt argument cu care politologul Joseph Nye vrea sa le inchida gura celor care scriu deja necrologul Americii.

Sursa: The Economist

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: