Sfarsitul dornenilor. Judecatorul Danilet, cea mai buna propunere pentru reformarea CCR: „Judecatorii CCR sa NU fi desfasurat activitati politice inainte de exercitarea functiei”

news

Judecatorul Cristi Danilet si profesorul universitar Radu Carp, specialist in drept constitutional, initiaza o dezbatere privind necesitatea reformarii Curtii Constitutionale a Romaniei. „Credibilitatea redusa a institutiei poate duce la lipsa legitimitatii, iar legalitatea fara legitimitate este fara eficienta intr-o societate democratica. Realitatea este ca, din pacate, in ultimii ani CCR si-a pierdut din aceasta credibilitate”, anunta Danilet si Carp.

Dezbaterea se va desfasura sub umbrela Asociatiei Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE), la care Danilet si Carp se afla printre membrii fondatori. Una dintre propunerile puse in dezbatere este ca urmatoarea: „Pentru a garanta indepedendenta CCR fata de factorul politic, ICDE propune ca judecatorii CCR sa nu fi desfasurat activitati politice inainte de exercitarea functiei si sa nu poata desfasura astfel de activitati pentru o perioada limitata dupa incheierea mandatului”.

„Romania se afla intr-o situatie fara precedent, determinata de o criza medicala de amploare la nivel global pentru care nicio tara din lume nu a fost pregatita. Anumite drepturi fundamentale au fost restranse in aceasta perioada determinata. Or, este normal ca intr-o societate democratica asemenea masuri sa fie contestate sau puse sub semnul intrebarii.

CCR si-a continuat activitatea in toata aceasta perioada, discutand inclusiv masurile normative luate pentru combaterea pandemiei. Deciziile CCR au generat discutii aprinse cu privire la insusi rolul acestei institutii. O astfel de dezbatere publica – la care ICDE participa si pe care o incurajeaza – nu reprezinta o subminare a independentei Curtii. Din contra, credem ca orice dezbatere a deciziilor CCR este in beneficiul atat al institutiei, cat si al cetatenilor.

Pentru ca deciziile CCR sa fie acceptate si respectate este nevoie nu doar de folosirea mecanismelor statului de drept. Credibilitatea redusa a institutiei poate duce la lipsa legitimitatii, iar legalitatea fara legitimitate este fara eficienta intr-o societate democratica. Realitatea este ca, din pacate, in ultimii ani CCR si-a pierdut din aceasta credibilitate. Iar cauzele sunt atat mecanismul de selectie a membrilor CCR, cat si arhitectura institutionala care reglementeaza functionarea institutiei.

De aceea, ICDE crede ca s-a ivit oportunitatea perfecta de a avea o discutie foarte serioasa referitoare la revizuirea cadrului normativ care priveste una dintre cele mai importante institutii din Romania. De exemplu, mecanismul actual de numire a judecatorilor CCR este exclusiv politic. Or, pentru a garanta indepedendenta CCR fata de factorul politic, ICDE propune ca judecatorii CCR sa nu fi desfasurat activitati politice inainte de exercitarea functiei si sa nu poata desfasura astfel de activitati pentru o perioada limitata dupa incheierea mandatului. Tot astfel, selectia membrilor CCR exclusiv din randul magistratilor ar fi o solutie care trebuie luata in calcul.

ICDE crede in necesitatea unei Curti puternice. Acesteia i se poate reda credibilitatea prin reformarea sa, prin masuri agreate trans-partinic si cu larga implicare a cetatenilor.

ICDE pune la dispozitie in aceasta dezbatere necesara calitatea expertilor sai si vointa de a fi parte a unei dezbateri publice bazata pe argumente sustinute”, anunta Asociatia fondata de judecatorul Cristi Danilet.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: