externe

Sfarsitul erei Gazprom in Bulgaria. Acord pentru accesul Sofiei la reteaua de gaze a Turciei

Compania bulgara de gaze Bulgargaz a semnat marti un acord pe termen lung cu compania turca de gaze Botas, care ii ofera acces la reteaua de gaze a Turciei si la terminalele de gaz natural lichefiat (GNL) pentru a contribui la aprovizionarea cu gaze, scrie Reuters.

Bulgaria era aproape in totalitate dependenta de gazul rusesc, dar cauta alternative dupa ce Moscova a intrerupt livrarile in aprilie din cauza refuzului Sofiei de a plati in ruble.

In cadrul noului acord pe 13 ani, Bulgargaz ar putea folosi terminalele de GNL din Turcia pentru transporturi de marfa, care ar fi transportate prin reteaua de gaze a Botas catre Bulgaria.

„Prin acest acord ne asiguram oportunitatea de a cumpara gaze de la toti producatorii mondiali si de a le descarca in Turcia, ceea ce se potriveste cel mai bine Bulgariei din punct de vedere logistic”, a declarat ministrul interimar al Energiei din Bulgaria, Rossen Hristov.

Omologul sau turc Fatih Donmez a declarat ca acordul va permite Bulgariei sa transporte aproximativ 1,5 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze pe an si va contribui la cresterea securitatii aprovizionarii in sud-estul Europei.

Hristov a declarat ca Bulgaria doreste sa rezerve o capacitate de aproximativ 1 miliard de metri cubi de gaze pe an la terminalele LNG din Turcia si sa incheie acorduri de import cu producatorii europeni si americani de LNG.

Rezervarile pentru 2023 vor fi mai putine, deoarece Bulgargaz a castigat deja licitatii pentru diverse cantitati la terminalul grec de GNL Revithoussa de cateva luni.

In prezent, Bulgaria isi acopera aproximativ o treime din necesarul anual de gaze naturale prin importul a 1 mld. mc de gaz azer si incheie contracte cu traderi pentru a-i furniza restul prin Grecia.

Expertul in energie si fostul ambasador bulgar la Moscova, Ilian Vassilev, a declarat ca rezervarea noii capacitati ar oferi alternative la terminalul aglomerat de la Revithoussa, dar a avertizat ca Bulgaria ar putea ajunge sa importe gaz rusesc mascat daca ar opta sa cumpere gaz si de la Botas.

Turcia importa gaz rusesc, iar Moscova a propus infiintarea unui hub pentru gazul rusesc in Turcia, ceea ce, teoretic, ar putea permite Moscovei sa isi mascheze exporturile cu combustibil din alte surse.

Hristov a declarat ca Bulgaria nu poate controla ce gaz va intra in Bulgaria, dar ca Sofia se va asigura ca va semna acorduri pentru livrari de GNL care nu provin din Rusia.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Cum va fi vremea de Paste? Vreme calda, dar cer inorat si ploi izolate

In zilele care vor urma, in anumite regiuni ale tarii, mai ales in prima zi…

15 minute ago

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

11 ore ago

Oferta educationala din partea militiei houthi: Studentii suspendati din cauza protestelor la universitatile americane isi pot continua studiile la Universitatea din Sanaa

Militia houthi din Yemen, aliniata cu Iran, care a perturbat transportul mondial pentru a-si manifesta…

13 ore ago

Oficiali ai Hamas si directorul CIA se vor intalni cu mediatorii egipteni pentru a discuta cea mai recenta propunere pentru un armistitiu

O delegatie a gruparii militante palestiniene Hamas se va afla, sambata, la Cairo, a declarat…

13 ore ago

ONU trage un semnal de alarma cu privire la noi legi din Spania care ar putea reabilita epoca Franco

Noile legi propuse de guvernele de coalitie regionala de dreapta si de extrema dreapta din…

13 ore ago

Armata americana anunta ca, din cauza vremii nefavorabile, va asambla debarcaderul pentru Gaza intr-un port israelian

Armata americana a anuntat, vineri, ca intrerupe temporar constructia unui debarcader in largul coastei Gaza…

13 ore ago