„Sfarsitul jocului”. Johnson nu mai are sanse sa ramana premier, anunta marile ziare din UK: „Pentru binele tarii, trebuie sa plece”

externe

Ziarele centrale din Regatul Unit prezinta miercuri o perspectiva sumbra pentru premierul Boris Johnson, confruntat cu cea mai mare criza de autoritate dupa demisiile a doi ministri, transmite Reuters, citata de Agerpres.

UPDATE Inca doi ministri au demisionat miercuri din guvernul Regatului Unit, informeaza AFP. Ministrul familiei, Will Quince, si-a motivat demisia apreciind ca „nu are de ales” dupa ce a repetat „de buna credinta” in presa informatii care ulterior „s-au dovedit inexacte”, furnizate de cancelaria premierului Boris Johnson. La randul ei, Laura Trott a renuntat la functia de asistenta a ministrului transporturilor, apreciind ca s-a „pierdut” increderea.

„Sfarsitul jocului”, scrie The Times pe prima pagina, in urma demisiei lui Rishi Sunak de la conducerea finantelor si a lui Sajid Javid de la ministerul sanatatii. Cotidianul apreciaza ca este „o greseala” din partea premierului sa se agate de putere, deoarece „a pierdut increderea partidului sau si a tarii”.

„Nu exista nicio sansa imaginabila ca Johnson, care nu a reusit sa isi asigure sprijinul a 148 de parlamentari la un vot de incredere luna trecuta, sa isi poata redobandi autoritatea de a asigura conducerea eficienta de care are nevoie tara in vremuri de criza nationala acuta”, adauga publicatia, care conchide: „Fiecare zi in care ramane adanceste sentimentul de haos. Pentru binele tarii, trebuie sa plece”.

In interiorul ziarului, editorialistul Iain Martin descrie haosul din interiorul guvernului si opineaza ca sperantele legate de numirea noului ministru de finante Nadhim Zahawi sunt limitate. „A fost o agitatie nebuneasca din partea unei Echipe Boris care isi face iluzii, in incercarea de a identifica o persoana, orice persoana pregatita sa accepte al doilea post politic din tara, ca importanta, si sa riste sa fie detinatorul celui mai scurt mandat” la conducerea finantelor, scrie jurnalistul.

Martin afirma ca s-au vehiculat numele fostului ministru al sanatatii Jeremy Hund si al ministrului apararii, Ben Wallace, ca posibili succesori ai lui Johnson.

In cotidianul Telegraph, fostul ministru pentru Brexit, lordul David Frost, sustine ca Johnson ar trebui sa demisioneze, in caz contrar riscand „sa traga dupa el partidul si guvernul”.

Dupa demisiile de marti, „alti membri ai cabinetului trebuie acum sa se gandeasca daca sunt intr-adevar multumiti de actuala directie de mers”, apreciaza Frost.

Daily Express il prezinta pe Johnson ca „ranit”, dar „eliberat”. In pagina intai, cotidianul afirma ca premierul isi continua lupta si a promis reducerea impozitelor.

Editorialistul Stephen Glover de la Daily Mail il elogiaza pe premier ca „un politician exceptional, cu un cap peste majoritatea celorlalti membri ai cabinetului” si crede ca Johnson va fi respectat pentru ca a asigurat retragerea Regatului Unit din UE in ciuda „principalului sau defect: „reticenta de a spune adevarul, care l-a marcat chiar si intr-o meserie care nu este apreciata pentru veracitate”. „Insa dupa toate cele intamplate si in ciuda realizarilor sale, el pare acum un prim-ministru a carui soarta este pecetluita”, recunoaste comentatorul, care isi exprima si sentimentele personale: „Da, ce irosire si ce tragedie a fost”.

Guardian prezinta punctul de vedere al jurnalistei Polly Toynbee, potrivit careia „singura intrebare ramasa” priveste modul si momentul exact al plecarii premierului. „Foarte putini se asteapta ca el sa intre in lupta la urmatoarele alegeri. Comitetul 1922 (grupul parlamentar conservator – n. red.) ar putea schimba instantaneu regulile peste noapte si vota din nou asupra conducerii, cu toate indiciile ca el (Johnson) va pierde data viitoare”, scrie ea. Alternativa ar fi ca deputatii conservatori „sa astepte alegerea de saptamana viitoare a unui nou comitet care sa intentioneze sa schimbe regulile pentru a permite o noua incercare de defenestrare in mai putin de un an”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: