Sfarsitul mafiei din presa. Maia Sandu cere Anticoruptiei sa „investigheze finantarea ilegala a unor institutii media”: „Dezinformarea si manipularea au acaparat toate institutiile”

politica

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut joi procurorilor anticoruptie sa investigheze modul in care sunt finantate institutiile media. „CNA (Centrul National Anticoruptie, DNA-ul moldovenesc) nu face nimic pentru ca sa investigheze si sa elucideze finantarea ilegala a unor institutii media”, a acuzat Maia Sandu la postul national de televiziune.

Maia Sandu a anuntat ca activitatea conducerii Centrului National Anticoruptie (CNA) ar urma sa fie evaluata in urmatoarele saptamani de catre Parlament. „In urmatoarele saptamani, inteleg ca, in Parlament, va avea loc evaluarea conducerii CNA si se va decide daca e satisfacatoare sau nu activitatea conducerii”, a spus Sandu.

„CNA n-a facut nimic atunci cand grupari mafiote au capturat statul. CNA nu a facut nimic atunci cand dezinformarea si manipularea au acaparat toate institutiile, CNA nu face nimic pentru ca sa investigheze si sa elucideze finantarea ilegala a unor institutii media. Este foarte mult de lucru pentru CNA si speram, intr-o zi, sa se apuce de lucru”, a subliniat Maia Sandu.

Proiectul de hotarare privind initierea controlului parlamentar asupra activitatii Centrului National Anticoruptie (CNA) a fost adoptat de Parlament, in sedinta din 9 septembrie. Documentul prevede evaluarea activitatii CNA in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei, a actelor conexe coruptiei si a faptelor de comportament coruptional.

Pe 13 august, Parlamentul a constatat lipsa de „actiuni masurabile si progrese” in procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar si a apreciat drept nesatisfacatoare activitatea conducerii Procuraturii Generale (PG) si a Centrului National Anticoruptie (CNA) in acest sens.

Pe 24 august, majoritatea parlamentara a aprobat Proiectul privind modificarea Legii cu privire la Centrul National Anticoruptie. Documentul prevede ca directorul CNA va fi numit in functie de Parlament cu votul majoritatii deputatilor alesi, la propunerea a cel putin 20 de parlamentari, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri si imunitati. Mandatul directorului Centrului National Anticoruptie va fi de cinci ani, fara posibilitatea numirii pentru un alt mandat. Concomitent, proiectul prevede abrogarea prevederilor de selectare a candidatilor prin concurs, organizat de Comisia juridica, numiri si imunitati. Conducerea CNA a criticat initiativa.

In prezent, directorul CNA este Ruslan Flocea. El a fost numit in functie in iulie 2019. Acesta a fost ales, pe o perioada de cinci ani, in urma unui concurs organizat de Parlament si confirmat in functie, prin decret prezidential, de Igor Dodon, subliniaza newsmaker.md.

Ministrul Justitiei din Republica Moldova, Sergiu Litvinenco, a anuntat saptamana, dupa ce a participat la o intalnire la Bruxelles, ca toti judecatorii si procurorii moldoveni vor fi evaluati de experti straini. Magistratii care nu-si vor putea justifica averea vor fi dati afara imediat.

„Astazi, in sedinta plenara a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova desfasurata la Bruxelles, am avut onoarea sa vorbesc despre reforma justitiei si lupta anticoruptie.

(…) Am inceput lucrul asupra reformei de evaluare externa si extraordinara a judecatorilor si procurorilor. Asa numitul vetting. Am elaborat un concept pe care l-am trimis tuturor partenerilor de dezvoltare.

Esenta reformei este ca judecatorii si procurorii vor fi evaluati sub aspectul integritatii de catre comisii externe, inclusiv cu experti straini, iar toti cei care nu-si pot justifica averile urmeaza a fi exclusi din sistem. Doar dupa ce vom avea un consens pe concept, vom purcede la elaborarea proiectului de lege, il vom consulta cu Comisia de la Venetia si, dupa luarea in considerare a tuturor observatiilor, il vom adopta in Guvern si in Parlament.

O astfel de reforma este necesara avand in vedere ca sistemul in cei 30 de ani de independenta nu a reusit sa se curete singur. Mizam pe sprijinul plenar a partenerilor tarii noastre, or conceptul de vetting pe care l-am dat la coordonare presupune delegarea expertilor de catre acestia si implicarea lor ulterioara in procesul de evaluare”, a transmis Litvinenco.

Ministrul a mai anuntat ca va fi infiintata si un parchet specializat pentru lupta cu marea coruptie, asa cum eset DNA-ul din Romania.

„Procuratura Republicii Moldova necesita si ea o reforma profunda. Chiar daca avem de aproape 20 de ani institutii impotriva coruptiei, aproape niciodata in Republica Moldova nu a existat o lupta impotriva marii coruptii. De aceea, ne propunem sa constituim o institutie care sa se ocupe doar de marea coruptie, care ar avea tot instrumentarul, independenta si resursele umane necesare. Evident ca oamenii care vor veni sa lucreze acolo trebuie sa fie corecti si curajosi”, a explicat ministrul

„Republica Moldova este tara din care in doar o luna din 2014 s-a furat din sectorul bancar 1 miliard de dolari SUA, adica 13% din PIB. Cu toate ca de atunci au trecut aproape 7 ani, pana astazi nimeni nu a fost pedepsit si niciun dolar nu a fost recuperat. De aceea, ne propunem sa facem tot ce depinde de Guvern pentru ca procuratura sa progreseze in recuperarea banilor si sanctionarea celor care au furat. Dar, in afara de asta, vom intreprinde mai multe actiuni in incercarea de a recupera banii furati si pe cale civila.

Am solicitat partenerilor nostri din UE sprijin in realizarea acestor reforme. Pentru ca, fara suportul plenar din afara, indeplinirea acestor deziderate este greu de imaginat”, a mai subliniat ministrul.

Citeste si: Revolutia anticoruptie din Moldova. Maia Sandu: „Averile tuturor judecatorilor si procurorilor vor fi verificate. Trebuie sa scapam de cei corupti, astia ne lasa fara tara”

Aceste masuri au fost promise de Maia Sandu in campania pentru alegerile parlamentare din vara.

„Am ajuns sa avem o majoritate parlamentara care isi asuma sarcini si actiuni foarte necesare pentru tara si anume curatarea institutiilor statului de elemente corupte, consolidarea capacitatii institutiilor statului, asa incat statul sa protejeze cetatenii, sa le asigure conditii normale de munca, sa le asigure conditii normale de viata”, a declarat Maia Sandu, in iulie, intr-un interviu pentru Moldova 1.

„Cu instantele cele mai importante trebuie sa se intample in cateva luni. Vorbim de Curtea Suprema de Justitie, de procuratura anticoruptie, in cateva luni trebuie sa fie finalizata aceasta evaluare. Evaluarea se face dupa doua criterii principale. Primul tine de avere, daca judecatorul, procurorul poate sa faca dovada provenientei legale a averilor. Daca nu poate, e clar ca averea a fost castigata in mod ilegal. Si doi, calitatea deciziilor. Se ia un numar de ani si se examineaza deciziile care au fost date de acest procuror sau judecator. Dupa aceste doua criterii pirncipale se ia decizia: ramane omul in sistem sau nu. Si asa se elimina din sistem oamenii corupti”, a spus Maia Sandu.

Intrebata despre faptul ca cei eliminati vor contesta deciziile in instanta si se vor intoarce, Maia Sandu a raspuns: „Nu va ajunge in instanta de judecata. Exista o modalitate de apel, dar ea se formeaza din judecatorii care au trecut de evaluare. Acest proces de curatare este perfect legal, in Albania a dat dreotate celor care au curatat sistemul, nu celor care au fost curatati”.

„Vrem sa scoatem din sistem toti judecatorii corupti, indiferent cum se numesc, indiferent de unde vin. Refoma justitiei o pot face doar oamenii cinstiti. Noi pana acum, la guvernare, nu am avut suficienti oameni cinstiti, am avut doar strategii frumoase si coruptia a continuat sa infloreasca. Cand oamenii sunt cinstiti nu mai are cine sa-i santajeze”, a subliniat Maia Sandu.

„Trebuie sa scapam de cei corupti, astia ne lasa fara tara”, a mai spus taios presedintele.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: