Sfarsitul poluarii marine? Cercetatorii japonezi au fabricat un material plastic care se poate dizolva in apa de mare in doar cateva ore

Cercetatori din Japonia au obtinut un material plastic care se dizolva in apa de mare in interval de cateva ore, oferind o potentiala solutie la problema poluarii oceanelor cu plastice, transmite Reuters.
In timp ce oamenii de stiinta experimenteaza de mult timp cu plastice biodegradabile, cercetatorii de la Centrul RIKEN pentru Stiinta Materialelor Emergente si de la Universitatea din Tokyo au anuntat ca noul lor material se descompune mult mai rapid si nu lasa urme reziduale.
In cadrul unui laborator din orasul Wako, in apropiere de Tokyo, echipa a realizat o demonstratie cu o mica bucata de plastic care a disparut intr-un container cu apa sarata dupa aproximativ o ora.
Echipa nu a detaliat inca planurile de comercializare a noului material plastic, dar coordonatorul proiectului, Takuzo Aida, a declarat ca aceasta cercetare a atras un interes semnificativ, inclusiv din randul sectorului care produce recipiente si solutii de impachetare.
Oameni de stiinta din intreaga lume se intrec sa dezvolte solutii inovative la problema deseurilor din plastic, eforturi evidentiate si prin campanii de constientizare a problemei pentru publicul larg, asa cum este Ziua Mondiala a Mediului, ce are loc la 5 iunie.
Poluarea cu plastice ar putea sa se tripleze pana in 2040, conform predictiilor Programului ONU pentru Mediu, adaugandu-se intre 23 si 37 de milioane de tone de materiale plastice in apa marilor si oceanelor.
„Copiii nu pot alege planeta pe care vor trai. Este datoria noastra ca oameni de stiinta sa ne asiguram ca le lasam cel mai bun mediu cu putinta”, a declarat Aida.
Takuzo Aida a mai precizat ca noul material este la fel de rezistent ca plasticul derivat din petrol dar se descompune in elementele chimice constitutive atunci cand este expus la sare. Aceste elemente pot fi procesate ulterior de bacteriile din mediul natural, fiind evitata generarea de microplastice care pot afecta viata acvatica si care pot patrunde in lantul trofic marin. Iar cum sarea este prezenta si in sol, o bucata de 5 centimetri din acest plastic se dezintegreaza in sol in peste 200 de ore.
Acest material poate fi folosit la fel ca plasticul obisnuit, nu este toxic, nu este inflamabil si nu emite dioxid de carbon, conform cercetatorilor niponi.