Sfidand evidentele, liderii Hamas continua sa sustina ca n-au ucis decat „militari israelieni” in cursul raidului din octombrie

externe

Hamas, armistitiu, cinci ani, Israel, stat palestinian independent

Un inalt lider Hamas a refuzat sa recunoasca faptul ca gruparea sa a ucis civili in Israel, sustinand ca au fost vizati doar recrutii. Moussa Abu Marzouk a declarat pentru BBC ca „femeile, copiii si civilii au fost scutiti” de atacurile Hamas.

Afirmatiile sale sunt in contrast puternic cu numeroasele dovezi video in care se vad barbati Hamas impuscand adulti si copii neinarmati. Israelul afirma ca peste 1.400 de persoane au fost ucise de Hamas in atacurile din 7 octombrie, majoritatea fiind civili.

Marzouk, liderul politic adjunct al grupului, care face obiectul unei inghetari a activelor in Marea Britanie in conformitate cu reglementarile antiteroriste, a fost intervievat sambata in Golf. El este cel mai important membru care a vorbit cu BBC de la atrocitatile din 7 octombrie.

BBC l-a chestionat pe Marzouk cu privire la razboiul din Gaza, in special la zecile de ostatici retinuti in interiorul teritoriului. El a raspuns ca acestia nu au putut fi eliberati in timp ce Israelul bombardeaza Gaza. Ministerul Sanatatii, condus de Hamas, afirma ca 10.000 de persoane au fost ucise de cand Israelul a inceput operatiunile luna trecuta. „Ii vom elibera. Dar trebuie sa oprim luptele”, a spus el.

Marzouk a calatorit recent la Moscova pentru a discuta despre cei opt cetateni cu dubla cetatenie ruso-israeliana rapiti pe 7 octombrie de Hamas, o organizatie terorista interzisa in multe tari, inclusiv in Marea Britanie si SUA. El a declarat ca membrii Hamas din Gaza „au cautat si au gasit doua femei ostatice” din Rusia, dar nu au putut sa le elibereze din cauza atacurilor israeliene. In mod realist, Hamas ar putea elibera ostaticii, a spus el, doar daca „israelienii ar inceta luptele, astfel incat sa ii putem preda Crucii Rosii”.

Chestionat de BBC cu privire la atacul din 7 octombrie, Marzouk a afirmat ca Mohamed el-Deif, liderul aripei militare a Brigazilor Qassam ale Hamas, a ordonat oamenilor sai sa crute civilii. „El-Deif le-a spus in mod clar luptatorilor sai „nu omorati o femeie, nu omorati un copil si nu omorati un batran”, a spus el. Soldatii rezervisti au fost, a spus el, „vizati”. El a sustinut ca au fost ucisi doar „recruti […] sau soldati”.

BBC l-a interpelat pe inaltul lider Hamas cu privire la videoclipurile surprinse de camerele de pe castile luptatorilor Hamas, care arata cum civili neinarmati sunt impuscati in masinile si casele lor. Marzouk nu a raspuns direct la intrebare. Cand a fost intrebat daca aripa politica a Hamas a stiut de pregatirile pentru atac, liderul adjunct a spus ca aripa armata „nu trebuie sa se consulte cu conducerea politica. Nu este nevoie”.

Aripa politica, cu sediul in Qatar, se prezinta adesea ca fiind indepartata de fortele militare din Gaza. In schimb, guvernul britanic nu vede nicio distinctie – el a proscris aripa politica a Hamas ca organizatie terorista in 2021, spunand ca „abordarea de a face distinctie intre diferitele parti ale Hamas este artificiala. Hamas este o organizatie terorista complexa, dar unica”. Marzouk este, de asemenea, inclus pe lista teroristilor globali special desemnati de Departamentul Trezoreriei SUA si este acuzat de mai multe acuzatii de coordonare si finantare a activitatilor Hamas.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: