„Sfidezi bunul simt si calci in picioare interesul Romaniei”. Toader primeste un nou mesaj dur din partea Opozitiei

politica

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a criticat marti decizia ministrului Justitiei, Tudorel Toader, privind revocarea procurorului general, Augustin Lazar, si a aratat ca in Romania, ca si in alte tari, se practica atacul contra democratie si impotriva societatii civile.

„Mi se pare de-a dreptul sfidator si scandalos ca dupa punctele de vedere decise in plenul Comisiei de la Venetia, inainte de raportul MCV, sub existenta riscului initierii si adoptarii unei rezolutii impotriva Romaniei in Parlamentul European, cand ai perspectiva preluarii Presedintiei Consiliului UE, sa initiezi ca ministru al Justitiei, din comanda liderului partidului de guvernamant, o asemenea procedura cum este procedura de revocare a procurorului general fara niciun fel de motivatie solida este de fapt o sfidare la adresa interesului fundamental al Romaniei, care este acela de a-si consolida pozitia la nivelul UE, de a avea o Presedintie a Consiliului UE plina de succes, care sa imbunatateasca perceptia Romaniei la nivelul UE. Or, sa faci astfel de lucruri nu inseamna altceva decat sa sfidezi bunul simt si sa calci in picioare interesul Romaniei si interesul general al fiecarui roman”, a spus Orban la conferinta „Drumul catre Sibiu – Un pas mai aproape”, organizata la Bucuresti de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

El a sustinut ca provocarile la adresa UE nu sunt deloc putine si ca acestea vin atat din interior, cat si din exterior.

„Atacul contra democratiei se bazeaza pe mai multe axe. Prima axa este o axa nationalist-suveranista, in care foarte multi lideri spun ‘noi suntem stapani aici, la noi in tara, iar UE nu are voie sa-si bage nasul in treburile interne ale tarii’. Din pacate, este un discurs care prinde si care este sustinut de destui lideri politici pescuitori in ape tulburi, care cauta sa gaseasca niste raspunsuri false la provocarile si frustrarile care exista in multe grupuri din societatile statelor UE. Din pacate, in Romania ne confruntam cam cu aceleasi chestiuni cu care se confrunta si alte tari – atacul impotriva societatii civile. S-a ajuns chiar la o parsivenie maxima, in care sa folosesti directive europene cum este directiva privind spalarea banilor ca sa ataci dreptul legal al ONG-urilor de a fi finantate si sa blochezi intr-un fel marea majoritate a finantarilor arata culmea obrazniciei si tupeului din partea guvernantilor. (…) Atacul contra societatii civile exista si in alte tari, daca ne uitam in Ungaria, lupta premierului Orban cu Soros si interdictia de finantari externe sau limitarea oricarei forme de finantare externa a ONG-urilor”, a declarat Orban, citat de Agerpres.

Liderul liberalilor a precizat ca a doua axa a atacului contra democratiei este cea de „capturare a statului, de ocupare, de politizare a institutiilor statului prin intermediul unor oameni fideli liderului partidului de guvernamant”.

„In Romania, la ora actuala, nu stiu daca mai exista sapte institutii care sa nu fie sub controlul direct al PSD”, a mai spus Orban.

In opinia presedintelui PNL, a treia axa este „atacarea independentei justitiei cu scopul de a pune mana pe justitie si de a bloca orice fel de ancheta pentru ilegalitati comise de puternicii zilei si cu scopul de a folosi parchetele impotriva opozitiei existente in societate”.

In ceea ce priveste mass-media, el a apreciat ca o mare parte a acesteia este „cumparata din bani publici sau din bani privati care au legatura cu contracte cu statul”.

„Sa nu ne facem ca nu vedem ca la ora actuala o mare parte din mass-media si din cei care sunt formatori de opinie pe mass-media sunt pur si simplu transformati in purtatori de cuvant ai celor care se afla la putere”, a opinat Orban.

El a atras atentia si ca exista un discurs impotriva companiilor, in special fata de cele straine.

„Nu exista decat o singura cale de a raspunde acestor provocari perfide, si anume evidentierea castigurilor pe care le au cetatenii, sustinand valorile europene, o corecta pozitionare a Romaniei in cadrul UE si, mai ales, sustinandu-i pe toti aceia care au capacitatea de a maximiza castigurile pe care le au romanii de pe urma apartenentei la UE”, a subliniat Ludovic Orban.

Comentarii: