Shakira plateste o amenda de 7,5 milioane de dolari pentru a scapa de un proces de frauda fiscala in Spania

life

Shakira, cantareata

Vedeta columbiana Shakira a ajuns la un acord cu procurorii spanioli pentru a solutiona un caz de frauda fiscala, chiar in momentul in care procesul ei urma sa inceapa, relateaza BBC.

Cantareata a fost de acord sa plateasca o amenda de 7,5 milioane de euro – in conditiile in care procurorii cereau o pedeapsa de opt ani de inchisoare si o amenda de  23,8 milioane de euro.

Shakira, care a negat in repetate randuri ca ar fi comis vreo infractiune, a declarat ca a ajuns la o intelegere „avand la inima interesul superior al copiilor mei”.

Ea s-a confruntat cu acuzatii de frauda fiscala in valoare de 14,5 milioane de euro la un tribunal din Barcelona.

Aceasta respinsese anterior un acord oferit de procurori, alegand in schimb sa mearga la proces.

„De-a lungul carierei mele, m-am straduit intotdeauna sa fac ceea ce este corect si sa fiu un exemplu pozitiv pentru ceilalti”, a spus Shakira, in fata instantei.

„Din nefericire, si in ciuda acestor eforturi, autoritatile fiscale din Spania au urmarit un caz impotriva mea, asa cum au facut-o impotriva multor sportivi profesionisti si a altor persoane de profil inalt, secatuind energia, timpul si linistea acelor oameni ani la rand”, a adaugat ea.

„Desi am fost hotarata sa imi apar nevinovatia intr-un proces in care avocatii mei erau increzatori ca as fi castigat, am luat decizia de a rezolva in cele din urma aceasta problema avand la inima interesul copiilor mei, care nu doresc sa o vada pe mama lor sacrificandu-si bunastarea personala in aceasta lupta”, a mai spus ea.

In centrul acestei dispute se afla statutul de rezident al Shakirei intre 2012 si 2014, cand procurorii au sustinut ca aceasta locuia in Spania, dar si-a trecut resedinta oficiala in alta parte.

Conform legislatiei spaniole, persoanele care petrec mai mult de sase luni in tara sunt considerate rezidenti din punct de vedere fiscal. Dar Shakira spune ca Spania nu era locul in care locuia in principal la acea vreme.

In iulie, procurorii au dezvaluit un document care dovedea ca a cumparat o casa in Barcelona in 2012, care a devenit casa de familie pentru ea si partenerul ei de atunci, fotbalistul Gerard Pique de la Barcelona.

Avocatii ei au declarat ca, pana in 2014, cea mai mare parte a veniturilor ei provenea din turnee internationale si ca petrecea perioade lungi de timp in afara Spaniei.

Shakira a declarat Spania ca fiind locul ei de resedinta in scopuri fiscale in 2015. Ea a declarat ca a platit 17,2 milioane de euro in impozite si ca nu are datorii restante.

Intr-un caz separat, in 2019, Pique a fost amendat cu 2,1 milioane de euro de catre tribunalul national spaniol pentru evaziune fiscala intre 2008 si 2010.

Cuplul a anuntat la inceputul lunii iunie ca s-a despartit dupa 11 ani. Ei au impreuna doi fii, in varsta de sapte si noua ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: