Shinzo Abe, „in stare foarte grava” dupa ce a fost impuscat de un fost militar. Campania electorala a fost intrerupta

externe

Premierul nipon Fumio Kishida a declarat vineri ca Shinzo Abe, predecesorul sau in acest post, se afla ”in stare foarte grava” dupa ce a fost impuscat in timp ce sustinea un discurs la un eveniment electoral la Nara (vest), transmite AFP, citata de Agerpres.

”Este un act barbar in plina campanie electorala, care este fundamentul democratiei, iar aceasta este absolut impardonabil”, a afirmat Kishida, care a spus ca se roaga pentru supravietuirea lui Abe, fostul sau mentor politic si in mandatul caruia a detinut portofoliul de ministru al afacerilor externe, din 2012 si pana in 2017.

Potrivit dpa, Kishida a condamnat atacul ”in cei mai duri termeni” si si-a intrerupt campania electorala in prefectura Yamagata (nord), intorcandu-se cu elicopterul la resedinta sa oficiala din Tokyo.

Potrivit presei, Abe a fost impuscat, in plina strada, de un fost membru al fortelor de aparare japoneze, fostul premier fiind atins de doua gloante.

Potrivit Kyodo, care citeaza politia, acesta a fost impuscat din spate in jurul orei 11:30 dimineata, in timp ce tinea un discurs in fata unei gari din orasul Nara (vest), si a fost transportat la spital, aparent fara semne vitale. Fostul prim ministru (Partidul Democrat Liberal, LDP) se afla in oras pentru a sustine un candidat al partidului.

Principalele formatiuni politice din Japonia si-au suspendat vineri campania in vederea alegerilor legislative de duminica, dupa ce fostul prim-ministru Shinzo Abe a fost impuscat mai devreme in cursul diminetii in timp ce tinea un discurs la un eveniment electoral, informeaza Reuters, dpa si Kyodo.

Premierul Fumio Kishida a plecat din prefectura Yamagata (nord) pentru a reveni la Tokyo, iar guvernul sau a creat o celula de criza, toti membrii cabinetului fiind rugati sa se reuneasca in capitala tarii.

Ambasadorul SUA in Japonia, Rahm Emanuel, a asigurat intr-o declaratie ca Statele Unite sunt „intristate si socate” de acest atac, adaugand ca „guvernul SUA si poporul american se roaga pentru sanatatea lui Abe-san, familia sa si poporul nipon”.

Shinzo Abe a detinut cel mai indelungat mandat de pana acum in fruntea guvernului japonez (decembrie 2012 – septembrie 2020).

Sondajele de opinie indica o victorie rasunatoare pentru Partidul Liberal Democrat, aflat la guvernare, la alegerile de duminica pentru Camera Consilierilor (camera superioara a legislativului japonez).

Mai mult despre:

Comentarii: