„Si ce voiai, sa te fut? Proasta dracu, cine te-a pus sa vii sa faci poze?”. Tanara injurata de jandarmi, dupa ce a primit un jet de gaze in fata

news

Noi marturii privind abuzurile scandaloase ale trupelor de jandarmi impotriva protestatarilor pasnici. O tanara fotojurnalista, Ioana Moldovan, a fost improscata direct in fata cu gaz dupa care a fost injurata de jandarmi.

„Trecand pe langa ei le-am zis: ‘Mi-ati dat direct in ochi’. A venit raspunsul unuia dintre ei: ‘Si ce voiai, sa te fut? Proasta dracu, cine te-a pus sa vii sa faci poze?'”, a relatat Ioana Moldovan.

„Despre unii jandarmi si cum am ajuns ieri noapte la SMURD:

Dupa ce jandarmeria a evacuat Piata Victoriei cu gaze lacrimogene, eram cu un grup de protestatari care s-a refugiat pe Buzesti. La un moment dat, un alt dispozitiv de jandarmi a aparut de pe o strada laterala si i-au incercuit.
Vazand jandarmii in fuga, am ridicat mainile sus, aparatul intr-o mana si legitimatia de presa la vedere in cealalta.

Eram singura in acea zona. Dintr-un grup mic de jandarmi de langa mine, unul s-a apropiat si mi-a dat un jet de gaz din butelie direct in ochi de la o distanta de cativa centimetri. Nu mai vedeam mare lucru. Trecand pe langa ei le-am zis: ‘Mi-ati dat direct in ochi’. A venit raspunsul unuia dintre ei: ‘Si ce voiai, sa te fut? Proasta dracu, cine te-a pus sa vii sa faci poze?’

In timp ce incercam sa ma indepartez cat mai repede de ei, auzeam vocea jandarmului care continua sa ma injure.

Am traversat piata si am ajuns la SMURD, unde mi-au tratat arsura de pe fata. Arsura de pe mana nici nu am simtit-o atunci. RESPECT imens pentru cei de la SMURD, atat pentru ajutorul din noaptea de ieri, cat si pentru intreaga munca pe care o fac”, a scris Ioana Moldovan pe Facebook.

Ministrul Carmen Dan a spus, intr-o conferinta de presa organizata la sediul Ministerului Afacerilor Interne, ca interventia Jandarmeriei a fost una legitima, de restabilire a ordinii publice.

„Din punctul meu de vedere, instigarilor la violente din ultimele zile li se va raspunde pe masura. Apreciez ca reactia de aseara a domnului presedinte de a caracteriza ca brutala actiunea Jandarmeriei a fost prematura. Despre legalitatea actiunii Jandarmeriei nu domnul presedinte trebuie sa se pronunte, ci Parchetul Miliar. Imi doresc si sper ca aprecierea domnului presedinte nu va influenta impartialitatea care trebuie sa caracterizeze un act de justiie, penrtu ca asa ar fi normal intr-un stat de drept in care nu ar trebui sa existe ingerinte politice in anchetele judiciare”, a afirmat ministrul de Interne.

Ea a sustinut ca o reactie de extragere a protestatarilor violenti din mijlocul multimii ar fi fost mai riscanta pentru manifestantii pasnici.

„Daca aceste violente ar fi avut loc in fata oricarei ate institutii a statului, indiferent cum s-au numi, spre exemplu Palatul Cotroceni, oare tot asa ar fi fost apreciata actiunea jandarmilor? Pentru ca interventia lor a fost aceeasi, de a restabili ordinea publica. Afirma domnul presedinte consistent si se nasc intrebari insistete de ce nu au fost izolati acei indivizi violenti din multime. Cred ca explicatia jandarmilor a fost destul de clara: pana la momentul interventiei acestora nu a existat un grup compact de huligani care sa permita izolarea lor de restul manifestantilor, orice interventie impotrva acestora ar fi generat un risc crescut fata de cei care manifestau pasnic in piata”, a mai spus Carmen Dan.

De asemenea, ea a subliniat ca intereventia in forta a fost justificata de provocarile si violentele huliganilor.

„Orice om normal care a urmarit evenimentele de aseara a putut constata ca interventia in forta a fost justiifcata de provocarile si violentele acelor hilugani. Am primit astazi un raport preliminar al fortelor de ordine si conform acestui s-a actionat gradual pentru restabilirea ordinii publice, iar actiunea in forta a fost executata la momentul pierderii caracterului pasnic al manifestatiei, cand a fost pusa in pericol iminent intergitatea corporala si sanatatea fortelor de ordine si a celorlalti participanti”, a declarat Carmen Dan.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: