Si Georgia il denunta pe „agresorul rus”: „Stim de mult timp ca Rusia a fost un agresor, stim acest lucru si intreaga lume stie acest lucru”

externe

Georgia l-a denuntat marti pe „agresorul” rus si a cerut „incetarea ocupatiei” celor doua regiuni georgiene (Osetia de Sud si Abhazia), cu ocazia implinirii a 15 ani de la razboiul de cinci zile in august 2008 cu Rusia, potrivit AFP.

„Stim de mult timp ca Rusia a fost un agresor, stim acest lucru si intreaga lume stie acest lucru”, a declarat premierul georgian Irakli Garibasvili jurnalistilor.

Totodata Garibasvili l-a acuzat marti pe fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili pentru provocarea razboiului in Osetia de Sud in 2008, care a dus la interventia militara rusa si la recunoasterea de catre Moscova a acestei regiuni separatiste, precum si a Abhaziei, relateaza EFE.

„Evident, aceasta nenorocire, aceasta tragedie, acest razboi a avut loc sub autoritatile precedente. Ele nu au facut nimic pentru a preveni acest razboi”, a denuntat el in timpul unei vizite la cimitirul Mujatgverdi din Tbilisi, unde sunt inhumati militarii care si-au pierdut viata in timpul acelui conflict.

Garibasvili a declarat cu ocazia implinirii marti a 15 ani de la razboiul de cinci zile din august 2008 ca militarii georgieni au dat dovada de „mare eroism si abnegatie”, dar Georgia a vazut si „actiunile rusinoase ale comandantului suprem” Saakasvili.

Premierul a amintit in acest sens imagini cu fostul lider georgian mestecandu-si cravata si altele care ii arata lasitatea, potrivit acestuia.

Seful guvernului georgian a afirmat anterior marti, intr-un mesaj pe Facebook cu ocazia comemorarii a 15 ani de la acele evenimente, ca Tbilisi „ramane atasat caii pasnice de restabilire a integritatii teritoriale si a reunificarii tarii”.

„Ne anima credinta de neclintit ca o Georgie pasnica, unita, puternica si dezvoltata este cea mai buna perspectiva pentru georgieni, oseti, abhazi, pentru toate popoarele care traiesc pe pamantul nostru, si facem totul pentru ca acest obiectiv sa devina realitate cat mai curand posibil’, a adaugat el, citat de Agerpres.

La 8 august 2008, trupele georgiene au intrat in Osetia de Sud – teritoriu separatist, cu o populatie de doar 30.000 de locuitori – cu scopul de a restabili controlul asupra regiunii rebele, argumentand ca trebuiau sa actioneze imediat, deoarece Moscova se pregatea sa ocupe militar regiunea, potrivit uneia dintre versiunile evenimentelor de atunci.

Rusia a raspuns cu atacuri aeriene impotriva obiectivelor militare georgiene de pe teritoriul tarii din Caucaz si si-a desfasurat trupele in Osetia de Sud intr-o operatiune pe care Kremlinul a denumit-o „impunerea pacii”, care a dus la respingerea georgienilor din regiune.

Nemultumite de rezultat, fortele ruse au patruns pe teritoriul georgian atat in Osetia de Sud, cat si in Abhazia secesionista, deplasandu-si tancurile pana in orasul Gori, la doar 75 de kilometri de Tbilisi, inainte de a se retrage complet din fosta republica sovietica.

Ulterior, Kremlinul a recunoscut independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud, o decizie sustinuta si de Venezuela, Nicaragua, Nauru si Siria, dar care a fost in mare parte condamnata de comunitatea internationala.

Tbilisi, care a rupt relatiile diplomatice cu Moscova la momentul respectiv, continua sa nu recunoasca independenta celor doua teritorii si considera trupele ruse drept forte de ocupatie.

Georgia a pierdut 412 persoane in razboiul din august 2008, inclusiv 170 de soldati si angajati ai Ministerului de Interne, in timp ce Rusia a suferit pierderi de ordinul a 67 de militari in ofensiva sa impotriva armatei georgiene.

Potrivit informatiilor disponibile, presedintele de atunci al Georgiei, Mihail Saakasvili, a ordonat operatiunea militara in Osetia de Sud la 7 august 2008, la ora 23:35. O serie de surse indica faptul ca la acea ora armata regulata a Rusiei rusa invadase deja Georgia, desi Moscova sustine ca a adus fortele armate in Georgia pe 8 august 2008, noteaza portalul georgian Netgazeti.ge.

Opozitia georgiana acuza actualul guvern de deriva autoritara si simpatii pro-Moscova pe fondul razboiului din Ucraina, ceea ce a dus la inrautatirea relatiilor dintre Tbilisi atat cu Kievul, cat si cu Occidentul.

Mai mult, aceasta sustine ca fondatorul partidului aflat la putere Visul georgian, miliardarul Bidzina Ivanisvili, fost premier, ar fi de fapt „conducatorul din umbra” de la Tbilisi si promotorul intereselor Kremlinului in Georgia, dupa cum relata recent Deutsche Welle in limba rusa.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: