Si in Romania fac la fel. Serviciile speciale ruse au incercat sa provoace un conflict interetnic, cu maghiarii, in Ucraina

externe

Serviciile speciale ruse au incercat sa provoace un conflict interetnic in Transcarpatia in 2018 pentru a rupe regiunea de Ucraina, a declarat fostul guvernator al regiunii Transcarpatia Ghennadi Moskal intr-un interviu acordat joi publicatiei ucrainene Obozrevatel, in care a subliniat ca a existat atunci o amenintare foarte mare privind separarea Transcarpatiei (vest) de restul tarii, potrivit agentiei de presa Unian.

In opinia sa, scenariul gandit la Moscova nu a avut sorti de izbanda deoarece populatia locala nu s-a lasat antrenata in actiuni destabilizatoare.

Intrebat daca exista o amenintare privind separarea Transcarpatiei de Ucraina, fostul sef al administratiei acestei regiuni a raspuns: „Riscul a fost foarte mare in 2018. Atunci, ca la comanda, o serie de canale tv ucrainene, nu o sa le dau numele, au venit in Transcarpatia sa arate ca maghiarii de aici nu cunosc limba de stat, difuzand si tot felul de prostii…FSB are o influenta foarte mare asupra mass-media de la noi”.

In spatele acestei provocari, potrivit lui Ghennadi Moskal, s-a aflat „Directia a V-a a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei” (FSB/ex-KGB), scrie Agerpres.

Potrivit fostului responsabil ucrainean, Directia a V-a a FSB a fost infiintata in anii din urma printr-un decret al presedintelui rus Vladimir Putin, vizand operatiuni in Ucraina, Georgia si Republica Moldova.

„Celelalte (foste republici sovietice) sunt considerate, se pare, mai de incredere si de aceea probabil nu se pune accentul pe ele”, afirma Moskal, care adauga ca, in respectivul departament al FSB sunt foarte multi etnici ucraineni care vorbesc foarte bine atat limba ucraineana, cat si limbile minoritatilor din Ucraina.

Fostul guvernator al Transcarpatiei, care a demisionat din functie in aprilie a.c., a mentionat ca daca autoritatile ucrainene nu ar fi dejucat la timp aceste scenarii, „astazi am fi avut un punct fierbinte in Transcarpatia” pe langa cel din Donbas (estul tarii ).

„Populatia locala a fost de partea mea si a administratiei regionale pentru ca a existat o incercare de invrajbire a etnicilor maghiari cu ucrainenii. Dar lucrurile au inceput sa se clarifice cand am aflat cine au fost antrenati pentru a efectua tot felul de actiuni provocatoare”, a afirmat Moskal, tinand sa multumeasca cu ocazia interviului tuturor locuitorilor din Transcarpatia pentru ca niciunul dintre ei nu a luat parte la aceste „actiuni rusinoase”.

Toti cei implicati in actiunile destabilizatoare de anul trecut in Transcarpatia proveneau din regiunile Kiev, Cernigov, Cerkasi, Harkov, Sumi, dar nu a fost nimeni din Transcarpatia, a insistat Moskal, care a candidat ca independent la alegerile legislative anticipate din iulie, dar nu a reusit sa intre in parlament.

Situatia s-a acutizat in Transcarpatia, unde locuiesc – potrivit unor cifre oficiale – circa 151.000 de etnici maghiari (12,1% din populatia regiunii) dupa ce Kievul a adoptat in 2017 o lege a educatiei in Ucraina, care reduce drastic invatamantul in limbile minoritatilor in gimnaziu si liceu, ceea ce a tensionat raporturile dintre Kiev si Budapesta, Ungaria amenintand sa blocheze orice progres pe calea integrarii Ucrainei in UE si NATO.

De aceasta situatie au profitat serviciile speciale ruse, care au inceput sa agite spiritele in regiune, noteaza presa ucraineana, amintind in acest context incidentele din 2018, cand a fost atacata cu cocteiluri Molotov Societatea culturala a maghiarilor din Ujgorod.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: