Si Marea Britanie a declansat ATACUL contra ISIS. Ploaie de BOMBE asupra campurilor petroliere – VIDEO

externe

La foarte scurt timp dupa ce au primit unda verde din partea parlamentului britanic, avioanele Royal Air Force au si efectuat primele raiduri in Siria, impotriva asa-numitului Stat Islamic.

Avioane Tornado, care au decolat de la baza britanica din Cipru, au bombardat campuri petroliere din estul Siriei, aflate in mainile jihadistilor. „Prima misiune a fost un succes” – a declarat ministrul apararii.

Presedintele francez Francois Hollande a salutat aceste prime atacuri, pe care le-a numit „un nou raspuns la apelul de solidaritate lansat de Franta” dupa atentatele din 13 noiembrie, de la Paris. Totusi, chiar daca e simbolica, implicarea aviatiei britanice va avea o pondere destul de redusa in raidurile aeriene impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic. Acestea sunt efectuate, pe de o parte, de coalitia internationala condusa de Statele Unite, si pe de alta parte de Rusia.

Decizia a fost sustinuta de 397 membri ai Camerei Comunelor, 223 de voturi au fost impotriva, cu o majoritate de 174 posibila in special cu sustinerea din partea a 67 de deputati laburisti care s-au alaturat conservatorilor premierului David Cameron, potrivit mass-media britanice.

„Parlamentul a luat o decizie buna pentru a pastra securitatea tarii – actiunea militara in Siria face parte dintr-o strategie mai larga”, si-a exprimat bucuria David Cameron pe contul sau de Twitter.

Presedintele american, Barack Obama, care conduce coalitia aliatilor in Siria, a salutat votul. „De la declansarea campaniei impotriva SI, Marea Britanie a fost unul dintre partenerii nostri cei mai pretiosi”, a dat el asigurari intr-un comunicat, subliniind ca Statele Unite asteapta cu nerabdare ca fortele aeriene britanice sa se alature operatiunilor din Siria.

Parlamentul britanic respinsese anterior, in 2013, loviturile aeriene contra regimului Bashar Al Assad in Siria, dupa operatiunile din Afganistan si Irak, din 2003, lansate sub fostul premier laburist Tony Blair.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: