Si Noua Zeelanda trimite militari in ajutorul ucrainenilor. Trupele ucrainene vor fi instruite pentru a fi mai eficiente in lupta

externe

Noua Zeelanda trimite 120 de militari in Marea Britanie pentru a ajuta la antrenarea ucrainenilor in lupta de front, a anuntat luni guvernul, citat de Reuters.

Operatiunea va permite ca doua echipe de pregatire a infanteriei sa ofere personalului ucrainean abilitati de baza pentru a fi eficient in lupta, inclusiv manuirea armelor, primul ajutor in lupta si alte abilitati.

Instruirea a aproximativ 800 de soldati ucraineni se va desfasura exclusiv intr-una dintre cele patru locatii din Marea Britanie, iar instructorii din Noua Zeelanda nu se vor deplasa in Ucraina, a precizat guvernul intr-un comunicat.

„Am spus clar ca un atac flagrant asupra suveranitatii unei tari si pierderea ulterioara de vieti nevinovate este gresit si intolerabil. Condamnarea actiunilor Rusiei va continua sa se extinda dincolo de cuvinte si va include un sprijin esential”, a declarat premierul Jacinda Ardern la o conferinta de presa.

Ea a subliniat ca trupele neozeelandeze nu s-au angajat si nu se vor angaja in lupta in Ucraina.

Treizeci de membri ai personalului de aparare neozeelandez au finalizat o operatiune in luna mai in care a instruit personalul militar ucrainean in operarea artileriei.

Aceste proiecte fac parte dintr-o serie de actiuni ca raspuns la invazia Rusiei din 24 februarie a vecinului sau sudic, care au inclus un sprijin financiar de peste 40 de milioane de dolari neozeelandezi (25,70 milioane de dolari)si sanctionarea a 840 de persoane si entitati.

Rusia numeste interventia sa in Ucraina o „operatiune speciala” pentru a demilitariza aceasta tara.

Comentarii: