Si orasul Irpin a fost eliberat, o noua infrangere majora a Rusiei. Primarul: „Glorie Ucrainei! Glorie aparatorilor ei!”

externe

Fortele ucrainene ar fi recucerit Irpin, un oras suburban din apropierea capitalei tarii, Kiev, a anuntat luni primarul orasului intr-o inregistrare video pe Facebook.

„Irpinul nostru a fost eliberat din mizeria Moscovei!!! Glorie Ucrainei! Glorie aparatorilor ei! Vesnica amintire eroilor cazuti la datorie!” a scris primarul din Irpin, Oleksandr Markusin.

Markusin a confirmat, de asemenea, si la CNN recucerirea orasului, desi afirmatia nu a fost verificata independent.

Markusin a declarat pentru CNN ca Irpin a fost eliberat „noaptea trecuta”, ceea ce inseamna probabil duminica seara, ora locala, iar acum fortele ucrainene trebuie sa „elibereze orasul in totalitate”.

„Exista soldati rusi raniti. Acestora li se ofera sa se predea sau vor fi distrusi”, a spus el.

Markusin a adaugat ca Irpin este o „zona de pregatire pentru un atac” si ca fortele ucrainene vor cauta in continuare sa elibereze orasele ucrainene Bucha, Vorzel si Hostomel.

Daca rapoartele sunt adevarate, eliberarea Irpinului de fortele rusesti ar fi cea mai recenta victorie pentru Ucraina intr-un conflict care s-a soldat pana acum cu aproape 3.000 de victime civile, arata Newseek SUA. Rezistenta ucraineana a impiedicat Rusia sa reuseasca sa cucereasca Kievul in saptamanile care au trecut de la inceputul razboiului ruso-ucrainean.

Irpin a inregistrat pagube semnificative, in ciuda victoriei raportate duminica. Orasul, care se afla la aproximativ 20 de minute de mers cu masina de Kiev, este unul dintre cele mai importante campuri de lupta pentru fortele rusesti care au in vizor capitala.

Aceste lupte au lasat Irpinul in ruine, a relatat BBC in weekend.

Cu toate acestea, esecul fortelor rusesti de a reusi sa captureze cu succes zone cheie precum Kievul si recuperarea cu succes a unor orase precum Irpin i-a facut pe unii experti sa se intrebe daca lumea a supraestimat puterea militara a Rusiei in lunile premergatoare invaziei.

Tracey German, profesor de conflicte si securitate la King’s College din Londra, a declarat pentru Newsweek la sfarsitul saptamanii trecute ca invazia rusa nu a decurs asa cum crede ca si-ar fi imaginat-o presedintele rus Vladimir Putin si alti lideri rusi.

Ministerul britanic al Apararii a declarat vineri, intr-o actualizare a evaluarii serviciilor de informatii, ca contraatacurile ucrainene si retragerea unor forte rusesti au permis Ucrainei sa recupereze orase si pozitii defensive pana la aproximativ 21 de mile est de Kiev.

„Existau asteptari […] ca procesul de modernizare militara care a inceput in 2008, combinat cu experienta operationala (in special in Siria)… asta ar fi insemnat ca armata rusa era mult mai capabila. Cu toate acestea, dovezile sugereaza ca raman probleme in domenii precum logistica, moralul trupelor si esecul de a obtine superioritate aeriana”, a declarat German.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: