Si recorder.ro refuza banii Guvernului: „Televiziunile cu burtiere galbene care livreaza cate un breaking-news la fiecare sfert de ora vor lua probabil cei mai multi bani de la buget”

news

Jurnalistii de la recorder.ro anunta ca refuza sa aplice pentru accesarea banilor furnizati de Guvernul Orban pentru „sustinerea” presei din Romania.

Citeste si: OUG pentru presa. Aktual24.ro va functiona in continuare FARA bani publici. Cel putin cate 250.000 euro vor putea incasa Chirieac, Buble si Andronic de la Guvern

Anuntul redactiei recorder.ro:

Redactia Recorder se pozitioneaza impotriva Ordonantei de Urgenta 63/2020 prin care Guvernul a decis sa aloce 200 de milioane de lei (circa 40 de milioane de euro) catre presa din Romania. Ieri a fost deschisa platforma pe care institutiile media se pot inscrie pentru a incasa banii. Acestia urmeaza sa fie alocati catre televiziuni, radiouri si publicatii online sub forma unei campanii de informare, dar Ordonanta vorbeste explicit despre sustinerea financiara a institutiilor mass-media afectate de scaderea incasarilor din publicitate.

Consideram ca alocarea directa de bani de la Guvern, in baza unor criterii confuze si discutabile, este o metoda gresita care nu ajuta cu adevarat presa din Romania.

Iata argumentele noastre:

1. Nu exista criterii de integritate

O astfel de metoda, in care Guvernul disloca o suma considerabila de la buget si o distribuie direct catre redactii, are marele dezavantaj de a nu putea include criterii de integritate si profesionalism. Daca ar incerca sa faca asta, s-ar deschide o discutie interminabila si probabil imposibil de transat despre definirea unor asemenea criterii: cine si cum stabileste ce inseamna o redactie fara probleme de integritate. Asa ca Guvernul pune banii pe masa si orice companie media cu cel putin doi angajati si fara datorii la stat se poate inscrie sa primeasca finantare. In acest fel, statul va finanta, cu siguranta, si institutii de presa care nu de putine ori aluneca in zone gri ale jurnalismului.

2. Sunt incurajate click-bait-ul si falsele breaking-news-uri

Banii vor fi incasati in functie de audienta (puncte de rating in cazul televiziunilor, afisari in cazul presei online). Sumele incasate de institutiile media nu tin cont de credibilitatea acestora sau de profilul publicului pe care il au. Guvernul, in calitate de client, va plati aceeasi suma pe unitatea de masura, indiferent ca vorbim de televiziuni generaliste sau de canale de stiri. De asemenea, site-urile de cancan vor primi aceleasi sume pe mia de afisari ca publicatiile care si-au castigat o reputatie in zeci de ani de jurnalism corect.

Pastrand ca principal criteriu audienta, se incurajeaza astfel unul din marile vicii ale presei din Romania. In cazul presei online, obtinerea audientei cu orice pret a generat un adevarat fenomen de fake-news si click-bait, pe care fondurile guvernamentale il vor ajuta sa supravietuiasca. Banii contribuabililor se vor duce astfel si catre site-uri care le livreaza stiri mincinoase sau lipsite de interes public. De asemenea, televiziunile cu burtiere galbene care livreaza cate un breaking-news la fiecare sfert de ora vor lua probabil cei mai multi bani de la buget.

3. Bugetele de publicitate din bani publici subrezesc credibilitatea redactiilor

Camuflarea acestui ajutor financiar intr-o presupusa campanie de informare, cu spoturi guvernamentale care vor aparea pe site-uri si in timpul transmisiunilor televizate legitimeaza o practica tot mai intalnita: alocarea unor bugete de publicitate din bani publici. Primaria Capitalei a platit, in ultimii ani, milioane de euro pentru astfel de campanii. Aceste practici nu intaresc presa, ci, dimpotriva, o fac mai vulnerabila in fata politicienilor si mai putin credibila in fata publicului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: