Si securistul Melescanu s-a ales cu dosar penal. Este cercetat pentru abuz in serviciu si conflict de interese dupa ce si-a numit fiul intr-o functie diplomatica

news

Parchetul general a deschis un dosar penal in rem pentru infractiunile de abuz in serviciu si conflict de interese in cazul ministrului de Externe Teodor Melescanu, anunta g4media.ro. Ministrul de Externe si-a numit fiul vitreg consul general la Strasbourg.

Dosarul 378/P/2018 a fost deschis dupa ce, pe 25 iulie, profesorul universitar Bazil Popovici, fost ambasador al Romaniei in Maroc si Portugalia, a facut o plangere penala impotriva lui Melescanu in care reclama faptul ca nu a fost numit in acest post, desi a castigat un concurs in decembrie 2016.

“Selectarea subsemnatului pentru postul de la Strasbourg s-a facut pe baza unor criterii foarte clare: experienta, proiect de misiune, cunoasterea mediului cultural, lingvistic, economic si politic al tarii de resedinta (…) Nominalizarea subsemnatului pentru Strasbourg nu s-a facut printr-un act de vointa guvernamentala (sau ministeriala) si nici pe criterii politice, deoarece nu am nicio afiliere politica, ci prin concurs deschis si pe baza unor criterii clare stabilite si anuntate public (…) Membrii comisiei de concurs au fost, atat la Guvern, cat si la MAE, inalti specialisti in domeniul relatiilor internationale, membrii comisiei de examen de la MAE fiind, in marea lor majoritate, inca in functii: director general de resurse umane, director general al afacerilor consulare, etc”, a aratat Bazil Popovici in plangerea depusa la parchet.

“In consecinta, domnul Melescanu a comis un abuz in serviciu pentru a-si promova un membru al familiei, ocazie cu care a incalcat un drept pe care subsemnatul l-a dobandit prin concurs (…) Fapt fara precedent in istoria postrevolutionara a Romaniei, domnul ministru Melescanu isi numeste fiul vitreg, prin urmare ruda de gradul I, consul general printr-o Hotarare de Guvern (HG nr. 454 din 28 iunie 2018) contrasemnata fara jena in nume propriu, id est cu propria semnatura, in dispretul legii 161 din 19 aprilie 2003, care la articolul 72 alineatul I specifica: ‘Persoana care ocupa functia de membru al Guvernului (…) este obligata sa nu emita un act administrativ sau sa nu incheie un act juridic ori sa nu ia sau sa nu participe la luarea unei decizii in exercitarea functiei publice de autoritate, care produce un folos material pentru sine, pentru sotul sau pentru rudele sale de gradul I’”, a aratat profesorul Popovici in plangerea penala.

Bazil Popovici este profesor universitar la Universitatea de Vest din Timisoara unde preda cursuri de literatura, cultura si civilizatie franceza. El a fost consul general al Romaniei la Marsillia (1998-2002), consilier de comunicare la Ambasada Romaniei la Paris (2002-2005), ambasador al Romaniei in Maroc (2005-2011) si ambasador al Romaniei in Portugalia (2011-2016).

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: