Si Tariceanu vrea referendum pentru monarhie: ”Presedintele, in loc sa fie un arbitru, prefera tot timpul sa fie un jucator”

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, s-a exprimat, luni, in favoarea unui referendum privind trecerea la monarhie, dupa o dezbatere ampla in societate. El a sustinut ca monarhia constitutionala are avantajul ca situeaza monarhul deasupra si in afara jocului politic, spre deosebire de presedinte, care, in loc sa fie mediator, e jucator.

”Simpatia pentru Casa Regala a crescut foarte mult si increderea romanilor in forma de guvernamant denumita monarhie constitutionala. Si de aceea cred ca un astfel de subiect merita o dezbatere cat mai ampla la nivelul societatii, dar sigur ca trebuie sa reunim acele forte care sunt favorabile si sa convingem cat mai multi dintre cetateni cu privire la utilitatea schimbarii formei de guvernamant”, a declarat Tariceanu.

Presedintele Senatului a apreciat ca, in cazul in care subiectul va deveni unul de interes, se poate demara aceasta discutie anul viitor.

Intrebat pentru ce forma de guvernamant opteaza el, Calin Popescu Tariceanu a raspuns: ”Optiunile mele monarhice le cunoasteti. Iar eu am spus un lucru si o sa-l repet si acum, pentru ca e interesant de analizat sistemul constitutional romanesc, hibrid, care, asa cum spuneam, are sadite il el germenii conflictului. Acest paralelism de putere executiva, intre Guvern si presedinte, a dus permanent la tensiuni, la conflicte si in final cred ca suntem una dintre putinele tari din Europa care facem o exceptie de la regula democratiilor parlamentare unde, mai degraba, presedintele joaca un rol nu simbolic, dar mai degraba un rol de reprezentare. La noi, este aceasta problema permanenta pe care va trebui intr-o buna zi sa avem curajul sa o abordam, pentru ca altfel energiile societatii intr-o masura importanta sunt consumate pe dezbateri sterile si pe tensiuni care ar fi bine sa le putem evita”.

Presedintele Senatului a subliniat ca ”monarhia constitutionala are avantajul ca situeaza monarhul deasupra si in afara jocului politic si a partidelor politice, ceea ce in cazul sistemului de la noi nu este cazul”.

”Presedintele, in loc sa fie un arbitru, prefera tot timpul sa fie un jucator, un jucator care in loc sa-si indeplineasca rolul constitutional de a media intre puterile statului, devenind jucator, pierde credibilitate si atunci sigur ca tot sistemul constitutional sufera din acest motiv, si numai sistemul constitutional, dar in final si societatea. Trebuie ca lucrurile acestea sa fie explicate si sa fie intelese de cetateni, pentru ca, atunci cand eventual se va vota, sa voteze in cunostinta de cauza”, a insistat Tariceanu, citat de news.ro.

Intrebat daca el este pentru organizarea referendumului, liderul ALDE a replicat: ”In primul rand, trebuie sa vedem ce spune Constitutia si sigur ca un astfel de referendum trebuie decis in momentul in care ori exista o majoritate consistenta, ori se creeaza, si mai bine, un consens general”.

Intrebat luni daca ar trebui organizat un referendum pentru monarhie, presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, a declarat ca “poporul ar putea fi intrebat” acest lucru. “Eu sunt republican, pentru ca asa m-am nascut. Doar din carti am cunoscut partea asta cu regalitati a Romaniei. Cred ca poporul poate fi intrebat cu privire la lucrul asta, tinand cont ca tarile care au monarhii sunt tari dezvoltate”, a declarat Niculae Badalau.

El a mai spus ca, daca se organizeaza un referendum pentru familia traditionala, ar putea sa se organizeze si un referendum pentru monarhie. “Asta e un proiect de viitor, la care si politicienii, impreuna cu presedintele, cu foarte multi factori trebuie sa se aseze la masa sa discute. Atat timp cat facem un referendum cu familia traditionala, putem face si o asemenea intrebare catre popor”, a mai declarat presedintele executiv al PSD.

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, ca el nu este monarhist si nu poate sa fie de acord cu o asemenea propunere. “Eu nu sunt monarhist. Nu pot sa fiu de acord, va spun care este pozitia mea in ceea ce priveste monarhia”, a declarat Tudose la iesirea din plenul Parlamentului.

Legea fundamentala in vigoare prevede: ”Dispozitiile prezentei Constitutii privind caracterul national, independent, unitar si indivizibil al statului roman, forma republicana de guvernamant, integritatea teritoriului, independenta justitiei, pluralismul politic si limba oficiala nu pot forma obiectul revizuirii”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: