Si Turcia zangane armele. Avertizeaza Grecia sa „se abtina de la testa rabdarea Turciei”. Conflict in Marea Egee

externe

Grecia ar trebui sa se abtina de la a testa rabdarea Turciei cu provocari, inclusiv cu amenintari privind extinderea apelor sale teritoriale in Marea Egee, a avertizat sambata ministrul turc al apararii.

Vorbind in fata unui grup de jurnalisti la Ankara, Hulusi Akar a mai spus ca Turcia doreste sa rezolve disputele cu vecinul si colegul sau din NATO, Grecia, prin dialog si sa transforme Marea Egee intr-o „mare a prieteniei”, dar a acuzat Atena ca preseaza cu ceea ce a spus ca sunt actiuni provocatoare, inclusiv militarizarea insulelor din apropierea Turciei continentale, incalcand acordurile internationale.

„Ei (Grecia) nu ar trebui sa calculeze gresit si sa creada ca este momentul potrivit (pentru a extinde apele teritoriale la) 12 mile”, a declarat Akar. „Ei nu ar trebui sa ne testeze in niciun fel si nu ar trebui sa se lanseze intr-o astfel de aventura. Sper ca nu vor face o astfel de greseala”, a mai spus ministrul, citat de Associated Press.

El a adaugat: „Sa lasam cele doua parti sa beneficieze de bogatii, sa lasam atat poporul turc, cat si poporul grec sa traiasca fericiti si prosperi.”

Grecia si Turcia sunt de mult timp in dezacord din cauza unei serii de dispute, inclusiv in ceea ce priveste drepturile teritoriale in Marea Egee si drepturile de explorare a energiei in estul Mediteranei. Tensiunile au izbucnit in vara anului 2020 in legatura cu drepturile de foraj exploratoriu in zonele din Marea Mediterana in care Grecia si Cipru isi revendica propria zona economica exclusiva.

Grecia sustine ca isi mentine dreptul de a-si extinde apele teritoriale de la sase la 12 mile marine, cat este in prezent, in jurul insulelor sale din Marea Egee. Turcia a declarat de mult timp ca ar considera aceasta miscare – care i-ar bloca propriul acces la Marea Egee – ca fiind un motiv de razboi. Anul trecut, parlamentul grec a votat pentru extinderea apelor sale de-a lungul coastei vestice, in cealalta parte a tarii, la 12 mile.

Recent, Atena a cerut Turciei sa revoce decizia de a considera extinderea apelor teritoriale drept un motiv de razboi daca doreste sa normalizeze legaturile. De asemenea, a indemnat Ankara sa puna capat la ceea ce numeste, de asemenea, provocari in Marea Egee si in estul Mediteranei.

Intre timp, comentand despre alianta NATO, Akar a deplans ceea ce a spus ca este un embargo „deschis sau ascuns” asupra armelor din partea unor aliati NATO asupra Turciei. El a spus ca aceste tari „slabesc” alianta prin faptul ca nu vand componente de aparare Turciei.

Statele Unite au aplicat sanctiuni unor oficiali turci din domeniul apararii si au expulzat Turcia din programul de avioane de lupta F-35 condus de SUA dupa ce Turcia a cumparat sistemul avansat de aparare antiracheta cu raza lunga de actiune S-400 al Rusiei, din cauza ingrijorarilor ca tehnologia rusa ar putea pune in pericol siguranta avioanelor de lupta.

Canada a anulat licentele de export pentru tehnologia dronelor catre Turcia in aprilie anul trecut, dupa ce a constatat ca echipamentele au fost folosite de catre aliatul Turciei, Azerbaidjanul, in conflictul cu fortele armene din Nagorno-Karabah. Sustinatorii controlului armelor au sustinut ca dronele foloseau sisteme de imagistica si de tintire produse de o companie canadiana. In octombrie 2019, Canada s-a alaturat unui numar de tari europene, printre care Franta, Marea Britanie si Germania, care au suspendat exporturile de arme dupa ce Ankara a lansat o operatiune in nord-estul Siriei impotriva luptatorilor kurzi.

Akar a declarat ca sunt in curs de desfasurare discutii cu SUA cu privire la o solicitare a Turciei de a achizitiona avioane de lupta F-16 ca o compensatie pentru cei 1,4 miliarde de dolari pe care i-a cheltuit pentru programul F-35 inainte de inlaturarea sa. Turcia cauta, de asemenea, sa achizitioneze kituri pentru modernizarea flotei sale existente de F-16.

Intrebat despre tensiunile crescande legate de consolidarea militara a Rusiei in jurul Ucrainei, Akar a declarat ca Turcia doreste ca aceasta disputa sa fie rezolvata cu „maximum de calm si prudenta posibile”.

El a adaugat: „Viziunea noastra de la bun inceput este aceasta: Suntem pentru pace, pentru rezolvarea problemelor prin negocieri. Sa nu crestem tensiunea, sa ne ferim de orice comportament provocator… De aceea le spunem mereu interlocutorilor nostri ca este foarte important sa actionam cu prudenta.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: