Sibiul intra in carantina. Raed Arafat anunta ce noi restrictii intra in vigoare pentru sibieni – Video

news

Secretarul de stat Raed Arafat a anuntat ca municipiul Sibiu va intra in carantina incepand de luni, 16 noiembrie, ora 00,00, aceasta masura fiind dispusa pentru o perioada de doua saptamani.

Decizia a fost luata vineri, intr-o sedinta de urgenta, la care a participat si vicepremierul Raluca Turcan.

„Situatia in care ne aflam in municipiul Sibiu si in alte localitati din judet necesita unele masuri suplimentare fata de masurile luate recent de guvern. (…) Aici avand in vedere incidenta si faptul ca avem in continuare un numar mare de cazuri, astazi peste 400 de cazuri, in urma discutiilor inclusiv cu membrii CJSU s-a decis instituirea masurii de carantinare a municipiului Sibiu la un loc cu Selimbar si cartierul Arhitectilor” a anuntat Raed Arafat.

De asemenea, intra in carantina localitatile Talmaciu si Cisnadie, a precizat Arafat, anuntand ca masura intra in vigoare de luni dimineata pentru o perioada de doua saptamani.

„Pentru noi, municipiul Sibiu cu incidenta de 11 la mie, deja nu mai vorbim de focar, vorbim de transmitere comunitara intensa. Asta poate sa se ajunga la ea de la nerespectarea regulilor nu de catre toata populatia, de o parte. (…) Masurile pe care le luam au doua tinte principale: reducerea mobilitatii neesentiale si reducerea contactelor neesentiale. Asta poate duce la o situatie mai buna si la reducerea incidentei”, a explicat Arafat.

„Suplimentar vom avea masuri pe durata week-end-ului: inchiderea mall-urilor si magazinelor cu exceptia celor cu produse esentiale iar aceasta masura, va incepe de aceasta saptamana, restul va incepe de luni”, a precizat secretarul de stat din Ministerul de Interne.

Arafat a aratat ca in perioada de carantina magazinele se vor inchide la ora 20.00 nu la 21.00 ca in alte localitati, terasele nu vor functiona deloc, magazinele pot primi cel mult o persoana la opt metri patrati respectand toate regulile de sanatate publica stabilite prin lege, iar intre orele 10.00 si 13.00 procurarea de alimente si alte bunuri necesare va fi rezervata persoanelor cu varsta este 65 de ani.

„Pentru iesire pe durata perioadei de carantina exista exceptii cum ar fi activitatea profesionala, asistenta medicala, cumpararea materialelor necesare, a alimentelor. Asta se va face e baza de declaratie pe propria raspundere” a adaugat Arafat.

Raed Arafat a subliniat ca vicepremierul Raluca Turcan a discutat cu rerpezentantii cultelor religioase activitatile in acest domeniu se vor desfasura in spatii deschise pe durata perioadei de carantina.

„La sfarsitul celor 14 zile se va face o noua evaluare asupra situaitei si comunicari din partea autoritatilor in acest sens”, a conchis el.

„Rugamintea noastra foarte mare catre populatie este colaborarea si intelegerea necesitaii acestor masuri”, a adaugat Arafat.

Acesta a mai spus ca 3 pacienti de ATI vor pleca de la Sibiu la Targu Mures, insa solutia optima pentru aceste situatii este preventia.

Conform GCS, judetul Sibiu se situeaza pe primul loc in tara in ce priveste rata de infectare, situata vineri la 7,78 la mia de locuitori, in crestere fata de ziua precedenta, cand s-a inregistrat 7,4 la mia de locuitori. In ultimele 24 de ore, la nivelul judetului Sibiu au fost confirmate pozitiv un numar de 470 de persoane.

Mai mult despre: ,

Comentarii: