SIE si SRI, implicate in repatrierea romanilor din Afganistan. Iohannis anunta ca 15 romani au ajuns deja inapoi in tara

news

Presedintele Klaus Iohannis a salutat, sambata, revenirea in tara a celor 15 cetateni romani dintre cei 16 evacuati din Afganistan, remarcand efortul autoritatilor implicate pentru derularea cu succes a misiunilor.

„Salut revenirea in tara, astazi, a 15 cetateni romani dintre cei 16 evacuati din Afganistan in aceste zile cu aeronava militara pe care am dispus sa o trimitem la inceputul acestei saptamani. Ei se adauga celorlalti peste 30 de cetateni romani evacuati in zilele precedente cu aeronave ale unor state partenere Romaniei, ca urmare a eforturilor depuse cu profesionalism de Celula de criza interinstitutionala, activata la data de 13 august de catre ministrul Afacerilor Externe”, se arata intr-o declaratie de presa a sefului statului, transmisa de Administratia Prezidentiala.

Potrivit lui Iohannis, repatrierea a avut loc in conditii „extrem de dificile” de securitate, „intr-un climat in permanenta schimbare si este cu atat mai important de remarcat efortul autoritatilor romane pentru derularea cu succes a misiunilor”.

„Celula de criza interinstitutionala, activata de Ministerul Afacerilor Externe si coordonata de acesta impreuna cu Serviciul de Informatii Externe, la care participa si Ministerul Apararii Nationale si Serviciul Roman de Informatii, a derulat actiuni ample si dificile pe parcursul ultimei saptamani, care au condus la evacuarea in siguranta a cetatenilor romani si a cetatenilor altor state partenere. Am fost informat in permanenta de Celula de criza interinstitutionala despre derularea actiunilor de evacuare a cetatenilor romani si cetatenilor afgani pentru care s-a decis evacuarea in Romania”, a transmis presedintele.

El a adaugat ca autoritatile de la Bucuresti vor continua eforturile de evacuare a cetatenilor romani care inca se afla in Afganistan si care doresc sa fie repatriati, precum si a cetatenilor afgani care au sprijinit activitatea militarilor romani in Afganistan, care beneficiaza de burse ale statului roman sau care se afla in situatie vulnerabila.

„Doresc sa multumesc autoritatilor romane implicate in coordonarea si derularea cu succes a actiunilor Celulei de criza interinstitutionale si tuturor reprezentantilor acestor institutii care au participat la activitatea Celulei de criza”, se mai arata in mesajul presedintelui Klaus Iohannis.

15 cetateni romani si patru bulgari au sosit, sambata, din Afganistan, cu un avion Hercules care a aterizat la Baza 90 Otopeni. Pe langa personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord si o echipa consulara mobila a MAE, pregatita sa acorde asistenta de specialitate.

Comentarii: