externe

Simbol al „Ungariei Mari”, indepartat de ucraineni si inlocuit cu tridentul national. Budapesta reactioneaza furioasa si il convoaca pe ambasadorul Ucrainei

Ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, l-a convocat vineri pe insarcinatul temporar cu afaceri al Ucrainei deoarece Consiliul municipal Mukachevo a indepartat statuia pasarii Turul de pe castelul Mukachevo, inlocuind-o cu un trident, simbol al Ucrainei.

Szijjarto a declarat ca el considera ca indepartarea statuii din Mukachevo este o „provocare inutila” si l-a convocat pe insarcinatul cu afaceri ucrainean la Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, el a facut apel la seful administratiei regionale de stat din Zakarpattia, Viktor Mykyta, pe care l-a numit „pur si simplu o persoana minunata”.

„Sunt sigur ca nu si-a dat seama de acest lucru. Bunul sau simt, abordarea sa corecta intra in totala contradictie cu ceea ce a fost facut ca o provocare”, a declarat Szijjarto pentru InfoRadio, citat de European Pravda.

El a adaugat ca nu conteaza cine a pus in scena „provocarea” cu Turul. Sarcina Ungariei este acum sa ” se ridice pentru apararea maghiarilor din Transcarpatia”.

Citeste si: Referendum inselator in Ungaria: „Aprobati sanctiuni impotriva Rusiei care fac sa creasca preturile alimentelor?”

Joi, Consiliul municipal Mukachevo a cerut muzeului istoric local sa demonteze statuia pasarii Turul din castelul Mukachevo, inlocuind-o cu emblema nationala ucraineana – tridentul.

Decizia l-a indignat pe ministrul ungar al politicii nationale, Arpad Potapi, care a calificat-o drept „profund socanta si scandaloasa”. Potrivit acestuia, conservarea monumentelor istorice este unul dintre cele mai importante repere pentru politica minoritara a unei tari si o cerinta a UE pentru a asigura drepturile minoritatilor.

In prima jumatate a secolului al XX-lea, Turul a fost un simbol al fortelor conservatoare de dreapta din Ungaria. Turul in sine este un simbol national important, popular mai ales in randul sustinatorilor asa-numitei „Ungarii Mari”. Acestia cauta sa revina la granitele Ungariei de dinaintea Tratatului de la Trianon.

Turul este o pasare rapitoare mitologica, descrisa in principal ca un soim, din traditia culturala maghiara si un simbol national al maghiarilor.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

6 minute ago

SUA nu accepta ca presedintele Xi Jinping sa-si consolideze legaturile atat cu Occidentul, cat si cu Rusia: „China nu poate avea si untul, si banii pentru unt”

Washingtonul nu este de acord ca presedintele chinez Xi Jinping sa "joace pe doua terenuri",…

21 de minute ago

Israelul confirma ca doi dintre muncitorii thailandezi luati ostatici de Hamas pe 7 octombrie au fost ucisi

Armata israeliana a anuntat joi ca doi thailandezi, muncitori agricoli dintr-un kibbutz atacat de Hamas…

36 de minute ago

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

8 ore ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

13 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

13 ore ago