Simona Halep „isi joaca soarta” la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Audierile apelului legat de dopaj incep maine la Lausanne

sport

Simona Halep va afla in aceasta saptamana daca interdictia de patru ani de dopaj va fi mentinuta in urma apelului sau, a confirmat Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), printr-un comunicat. Conform site-ului britanic tennis365.com, TAS a mentionat, de asemenea, marti, ca Halep va fi prezenta pentru apelul sau la audierile programate sa inceapa miercuri, 7 februarie, si sa se incheie vineri, 9 februarie. Audierile vor avea loc cu usile inchise, dupa ce nici Halep, nici Agentia Internationala pentru Integritate in Tenis (ITIA) nu au solicitat ca acestea sa fie publice. Cazul va fi judecat la sediul TAS din Lausanne, Elvetia.

Comisia TAS si partile la procedura au stabilit un calendar detaliat al audierilor. Audierea va incepe la 7 februarie 2024, la ora 9:30 (10.30 – ora Romaniei), cu pledoariile de deschidere ale partilor, urmate de depozitiile martorilor si ale expertilor. Sustinerile orale de incheiere vor avea loc in ultima zi. Incheierea audierii ar trebui sa aiba loc in jurul orei 15:30 (16. 30 – ora Romaniei), in 9 februarie 2024.

Comisia TAS desemnata sa judece aceasta chestiune este formata din Annabelle Bennett (Australia), presedinte, Jeffrey G. Benz (SUA) si profesorul Ulrich Haas (Germania).

La cererea partilor, nu vor fi furnizate informatii suplimentare cu privire la identitatea participantilor (reprezentanti, experti si martori). TAS precizeaza ca Halep nu va face nicio declaratie pentru mass-media inainte de sfarsitul audierilor.

Nu se stie cand va fi dat verdictul

In urma audierii, Comisia TAS va delibera si va pregati hotararea arbitrala care va contine decizia si motivarea acesteia. TAS a precizat ca „nu se poate preciza cu privire la data la care hotararea finala va fi notificata partilor”.

Halep a primit in septembrie, anul trecut, o interdictie de patru ani de la sport pentru infractiuni de dopaj „intentionat” din partea Agentiei Internationale de Integritate in Tenis (ITIA).

Dubla campioana de Grand Slam a anuntat rapid ca va face apel la aceasta decizie si a negat ca a folosit „cu buna stiinta sau intentionat orice substanta interzisa”.

Suplimentul contaminat „putea fi folosit in siguranta,” potrivit lui Patrick Mouratoglou

Agentia Internationala pentru Integritate in Tenis (ITIA) a publicat decizia integrala a tribunalului independent Sport Resolutions in cazul Simona Halep, documentul fiind redactat cu protejarea informatiilor personale de sanatate.

Intre altele, se mentioneaza ca fizioterapeuta Candice Gothier este cea care i-a dat sportivei suplimentul contaminat. Halep s-a consultat si cu antrenorul ei, Patrick Mouratoglou, care a spus ca suplimentul poate fi folosit in siguranta, deoarece pe eticheta nu figurau substante interzise si nu parea a fi riscant.

ITIA a confirmat, in septembrie, ca atat acuzatiile pentru testul pozitiv al lui Halep pentru Roxadustat, cat si pentru neregulile din pasaportul biologic al sportivului au fost confirmate, un tribunal independent suspendand-o pe Halep pentru patru ani pentru incalcari ale Programului antidoping in tenis (TADP).

Tribunalul, infiintat de Sport Resolutions, s-a reunit in 28 si 29 iunie 2023, la Londra, si a audiat ca martori experti stiintifici in numele lui Halep si al ITIA, romanca depunand, de asemenea, marturii direct in fata comisiei in cadrul procedurilor.

Roxadustat este o substanta folosita in mod legitim pentru tratamentul anemiei, dar se afla pe lista substantelor interzise de WADA, deoarece este considerata un agent de dopaj sanguin, care creste hemoglobina si productia de globule rosii.

Halep fusese suspendata provizoriu inca din octombrie 2022, dupa ce a fost depistata pozitiv cu Roxadustat, o substanta interzisa, la US Open 2022.

Jucatoarea in varsta de 32 de ani, care a fost ulterior acuzata de nereguli si in pasaportul sau biologic (ABP), nu a mai jucat de la infrangerea din primul tur in fata Dariei Snigur, la US Open 2022.

„Da, probabil ca va fi sfarsitul carierei mele”

Intr-o declaratie publicata de Halep, in care a anuntat ca va face apel la interdictie, aceasta spunea: „Astazi, un tribunal din cadrul Programului antidoping pentru tenis a anuntat o decizie provizorie in cazul meu. Ultimul an a fost cel mai greu meci din viata mea si, din pacate, lupta mea continua. Mi-am dedicat viata acestui frumos sport, tenisul.

Iau foarte in serios regulile care guverneaza sportul nostru si ma mandresc cu faptul ca nu am folosit niciodata, in mod constient sau intentionat, vreo substanta interzisa. Am refuzat sa accept decizia tribunalului de a mi se aplica o interdictie de patru ani.”

Interdictia este valabila pana in octombrie 2026, cand Halep va implini 35 de ani. Fostul numar 1 mondial a recunoscut, in decembrie ca, daca decizia TAS va fi impotriva ei, acesta va fi, probabil, sfarsitul carierei sale.

„Cred ca da, da, pentru ca patru ani va fi mult, cel putin pentru varsta mea”, a declarat Halep pentru Euronews cand a fost intrebata daca faptul ca interdictia nu va fi anulata va duce la retragerea sa. Iar pentru o sportiva care a facut acest sport in fiecare zi timp de 25 de ani, si si-a dedicat viata lui, nu stiu cum va fi, dar este catastrofal daca vor fi patru ani si nu stiu cum voi face fata.

Probabil ca va fi sfarsitul carierei mele, da. Si pentru ceva ce nu am facut si pentru care nu este vina mea, asta este si mai catastrofal.”

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: