Sindicalistii din penitenciare, ingrijorati ca infractorul Dragnea va recidiva: „Riscul ca banii alocati pentru protectia victimelor infractiunilor sa fie deturnati in scopuri politice este cat se poate de real”

politica

Federatia Sindicatelor Penitenciarelor sustine ca mecanismul de protectie a victimelor trebuie scos de sub controlul politic, intrucat Liviu Dragnea e condamnat pentru deturnare de fonduri in interes de partid de la copii, de aceea „este extrem de posibil” ca banii victimelor sa aiba aceeasi soarta.

„Cu aproape 3 ani intarziere, Romania incepe timid sa puna in practica Directiva 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea si protectia victimelor criminalitatii. Intre timp au fost peste 20 de initiative pentru protectia infractorilor, daca excludem modificarea de ansamblu a legilor justitiei si a legislatiei penale in acelasi scop. Pentru ca riscul ca banii alocati pentru protectia victimelor infractiunilor sa fie deturnati in scopuri politice este cat se poate de real, consideram oportun ca acest viitor mecanism de protectie a victimelor sa nu fie gestionat de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC). De acolo s-a demonstrat ca pot fi deturnati bani pentru partid prin angajari fictive”, a precizat Sorin Dumitrascu, liderul Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), printr-un comunicat de presa.

Sursa citata a mai subliniat ca liderul PSD, Liviu Dragnea, este condamnat pentru „deturnarea banilor destinati copiilor aflati in dificultate, in interes de partid”, de aceea este posibil ca banii pentru victime sa aiba soarta similara

„Liviu Dragnea, inca presedintele Camerei Deputatilor, este condamnat in prima instanta pentru deturnarea banilor destinati copiilor aflati in dificultate, in interes de partid. Este, deci, extrem de posibil ca si banii destinati victimelor infractiunilor sa aiba aceeasi soarta daca acestia raman sub control politic si daca mecanismul institutional presupune incadrarea de personal la comanda politica. In context, notam discrepanta majora intre resursele alocate victimelor si cele alocate infractorilor. 1,2 milioane de Euro/an pentru victime, versus 1,3 miliarde de Euro/an pentru detinuti. De peste 1.000 de ori mai multe resurse alocate pentru infractori, iar aceasta prapastie este adancita de costurile masurilor recent adoptate sau propuse”, mai spune Dumitrascu.

Acesta mai arata ca toate costurile estimate pentru fiecare detinut pus in libertate prin recursul compensatoriu si care recidiveaza sunt de peste 24.000 euro/recidivist si ca mai estimeaza peste 5.000 de recidivisti in mandatul ministrului Tudorel Toader.

„La aceste sume se adauga peste 13 milioane Euro/an pentru sisteme de supraveghere electronica pentru detentia la domicliu si peste 500 de milioane de euro pentru despagubirile propuse a fi acordate fostilor detinuti. Asta in conditiile in care Statul Roman refuza sa plateasca anjajatilor din penitenciare o datorie de aprox. 10,5 milioane Euro pentru cele peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate (…) Consideram ca viitorul mecanism de protectie a victimelor trebuie scos de sub control politic. Cine a deturnat fonduri in interes de partid de la copii aflati in dificultate o va face si de la victimele infractiunilor, indiferent ca poate sau nu sa-si modifice in Parlament definitia infractiunii pentru care tocmai a fost condamnat”, mai arata liderul FSANP.

Mai mult despre: ,

Comentarii: