Sindicalistii nu cedeaza in fata lui Ciuca si Ciolacu: „Greva generala din invatamant va avea loc incepand de luni”

news

Greva generala din invatamant va avea loc luni, 22 mai, a anuntat, duminica, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, precizand ca „greva este a oamenilor”. Sindicalistii au avut duminica o intalnire, la sediul Guvernului, cu Nicoale Ciuca si Marcel Ciolacu. Seful PSD a anuntat ca rotativa prin care urma sa devina premier se amana pana cand se rezolva problemele din invatamant si pensiile speciale.

„Asa cum am mai spus-o, greva de maine va avea loc. Greva nu este a noastra, este a oamenilor. Ei au semnat pentru greva, ei decid daca fac sau nu greva mai departe. Noi avem sedinte cu liderii, comunicam maine oamenilor, oamenii ne dau feedback-ul, ei ne spun: nu acceptam, mergem mai departe”, a precizat Hancescu, inaintea consultarilor de la Palatul Victoria, intrebat daca sindicalistii vor renunta la declansarea grevei generale in cazul in care se va ajunge la un consens.

La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, a transmis ca greva generala anuntata pentru luni nu este o greva „pe persoana fizica”, ci una a salariatilor din invatamant.

„Nu este una pe persoana fizica, nu este o greva pe care au declansat-o liderii lor de sindicat. Este o greva declansata pe baza unui referendum la care au participat salariatii din invatamant, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, daca ei o vor considera credibila, prin semnatura, vor lua hotararea daca renunta la aceasta forma de protest sau o vor continua”, a declarat Marius Nistor, citat de Agerpres.

Intrebat de jurnalisti daca mai este timp sa se renunte la aceasta forma de protest, leaderul sindical a raspuns ca totul depinde de guvernanti, dar nu crede ca se va intampla pana maine.

„Depinde de guvernanti, dar ma indoiesc ca pana maine se poate intampla asa ceva. Ganditi-va ca discutam de peste 350.000 de salariati si de peste 7.000 de unitati scolare la nivel national. (…) Ganditi-va in egala masura ca si profesorii, si cei din invatamant sunt parinti si ei au copii care ar trebui sa participe la examenele nationale si poate ar fi bine sa-i ascultati si pe elevii care sunt solidari cu noi, care stiu ce inseamna aceasta greva, dar stiu urmatorul lucru: ca trebuie sa te bati pentru drepturile tale si daca vor sa aiba un viitor in viata, este clar ca si profesorii care sunt la catedra in fata lor trebuie sa fie suficient de motivati”, a adaugat Nistor.

In opinia sa, alegerea acestui moment pentru declansarea grevei generale in invatamant nu reprezinta un santaj, asa cum a transmis o parte dintre politicieni, santajul fiind din partea guvernantilor.

„Stiau despre aceasta actiune de protest din luna decembrie. Stiau ca suntem hotarati sa intram in actiune. Ce au asteptat pana acum? Au avut un mars de protest de peste 14.000 de oameni veniti din intreaga tara. Niciunul nu a catadicsit sa discute ceva cu reprezentantii lor si acum au tupeul sa arunce in spinarea salariatilor din invatamant, faptul ca se va declansa aceasta greva? Nu. Responsabilitatea le revine in totalitate. Iar pe de alta parte, politica aceasta de a dezbina, de a ridica parintii si elevii impotriva cadrelor didactice este o politica care nu poate fi acceptata sub nicio forma. Prin genul acesta de practici, de fapt a adus invatamantul in situatia in care se afla in momentul de fata. Si nu e vorba numai de salarii, este vorba de statutul social al personalului din invatamant, este vorba de modul in care scoala este respectata ca institutie si bineinteles cum sunt respectati cei care lucreaza in scoli”, a subliniat presedintele Federatiei sindicale „Spiru Haret”.

Sindicalistii considera ca in cazul in care se va ajunge la un consens dupa negocierile cu autoritatile, greva se va incheia doar atunci cand oamenii vor decide acest lucru.

„Inca o data: oferta ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu luam noi decizia astazi”, a punctat Hancescu. La randul sau, Nistor a raspuns ca decizia va fi luata „cu mult mai repede decat au hotarat ei sa rezolve problema pensiilor speciale”.

Consultarile dintre sindicalisti si reprezentantii Guvernului au inceput duminica, la ora 14:00, la Palatul Victoria.

Sambata, premierul Ciuca a precizat ca solutia pentru revendicarile sindicatelor din Educatie este in legea salarizarii unitare.

Sindicatele din Educatie au anuntat declansarea grevei generale luni, 22 mai, revendicarile lor vizand: majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic; instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic; acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant; acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.); cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii; renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: