Sindicatele din Franta cheama la proteste, dupa ce discutiile cu premierul au esuat. Joi, o noua runda

externe

Franta se pregateste, joi, pentru o noua runda de proteste si greve la nivel national, dupa ce o intalnire dintre premier si sindicate nu a reusit sa iasa din impasul politic legat de uproiectul de revizuire a pensiilor profund nepopular, potrivit Reuters.

Protestele impotriva reformei – care ridica varsta de pensionare cu doi ani la 64 de ani – au atras milioane de oameni pe strazi inca din ianuarie si, uneori, au devenit violente.

Discutiile de miercuri cu premierul Elisabeth Borne, care au durat doar o ora, nu au reusit sa calmeze situatia.

Sindicatele au spus ca singura cale de iesire din criza ar fi fost ca legislatia sa fie retrasa, optiune pe care Borne a respins-o categoric.

„Dupa aceasta intalnire, fac un apel ca un numar maxim de muncitori, barbati si femei, sa se alature marsurilor de maine din Franta”, a declarat miercuri Laurent Berger, seful celui mai mare sindicat CFDT din tara.

Demonstratiile de joi – a 11-a zi de proteste din ultimele trei luni – ar putea oferi un indiciu daca mitingurile lungi isi pierd din avant sau castiga.

Demonstratiile din 28 martie au atras mai putini participanti, potrivit Ministerului de Interne, 740.000 de oameni protestand in toata tara, fata de un record de 1,09 milioane inregistrat pe 23 martie.

Operatorul de transport public din Paris, RATP, a estimat joi ca traficul va fi aproape normal. Se preconizeaza ca mersul trenurilor va fi perturbat mai puternic, iar autoritatea aviatiei civile a cerut companiilor aeriene sa reduca zborurile cu 20% in orase precum Bordeaux si Marsilia, dar nu si pe aeroporturile din Paris, ca in trecut.

Aproximativ 20% dintre profesorii din scolile primare sunt asteptati sa se alature grevei, a declarat presa locala, citata de sindicatul Snuipp-FSU, in scadere de la 30% pentru 28 martie.

Grevele inca perturba operatiunile la rafinariile de petrol si la centralele nucleare, in timp ce gunoierii au promis ca vor relua protestul de saptamana viitoare.

Cel mai recent val de demonstratii reprezinta cea mai serioasa provocare la adresa autoritatii presedintelui Emmanuel Macron, aflat intr-o vizita de stat in China, de la revolta „Vestelor Galbene” de acum patru ani. Sondajele arata ca o mare majoritate a francezilor se opun legislatiei privind pensiile si deciziei guvernului de a o trece prin parlament fara vot.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: