Singurul sef de mare stat care continua sa il sustina pe Trump: „Stiti ca sunt legat de Trump. Exista o multime de denunturi de frauda”

externe

Presedintele brazilian Jair Bolsonaro a declarat joi ca actuala criza institutionala din Statele Unite a fost cauzata de „lipsa de incredere” a americanilor in alegeri si a acuzatiilor de „inselaciune” ale aliatului sau Donald Trump, potrivit AFP.

„Voturile prin posta au crescut din cauza pandemiei, exista oameni care au votat de trei, de patru ori, nimeni nu o poate nega”, a declarat Bolsonaro chiar in timpul unui dialog cu unii dintre sustinatorii sai, in fata palatului prezidential Alvorada, din Brasilia.

„Aceasta lipsa de incredere a cauzat toate problemele pe care le vedem acolo”, a rezumat el, fara a se referi direct la violentele de miercuri la Washington, cand protestatarii pro-Trump au invadat Capitoliul, sediul Congresului Statelor Unite.

„Am urmarit totul. Stiti ca sunt legat de Trump, asa ca stiti raspunsul meu. Exista o multime de denunturi de frauda”, a spus el, mergand impotriva condamnarilor aproape unanime ale asaltului asupra Capitoliului.

Joi, ministrul brazilian de externe, Ernesto Araujo, a declarat pe Twitter ca aceasta intruziune este „regretabila” si „condamnabila”, dar ca este necesara „investigarea participarii infiltratilor”.

„Trebuie sa nu-i mai numim pe cetateni buni care manifesta impotriva sistemului politic ca fascisti”, a continuat el, adaugand ca, potrivit lui, „o mare parte din poporul american se simte atacat si tradat de clasa politica”.

Presedintele Bolsonaro a avertizat, de asemenea, joi ca tara sa va avea „o problema chiar mai grava decat Statele Unite” daca va continua sa utilizeze sistemul de vot cu urne electronice la alegerile prezidentiale din 2022.

„Frauda exista”, a insistat el, reiterand ca, potrivit acestuia, ar fi fost ales in primul tur in 2018 fara presupuse nereguli despre care nu a furnizat niciodata dovezi.

Multi specialisti se tem ca presedintele Bolsonaro va urma exemplul omologului sau american Donald Trump contestand pana la final legitimitatea votului in caz de infrangere in prezidentialele din 2022.

Mai mult despre: ,

Comentarii: