Sinistra guvernare loveste din nou. Ordonanta de urgenta pentru interzicerea UBER

news

Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii taximetriei a fost pregatita si se va da saptamana viitoare, a declarat, pentru Agerpres, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Vasile Stefanescu.

O delegatie a COTAR s-a intalnit, miercuri, la Ministerul Finantelor, cu ministrul de resort, Eugen Teodorovici, si cu ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, in urma protestului taximetristilor, din Piata Victoriei.

”Am avut discutii cu domnul ministru Teodorovici si cu doamna ministru Rovana Plumb. S-a pus la punct ordonanta de urgenta pentru saptamana viitoare, care se va da. Este singura data cand suntem putin mai optimisti ca se va da aceasta ordonanta saptamana viitoare”, a spus Stefanescu.

Peste 1.600 de taximetristi au protestat miercuri timp de patru ore in Piata Victoriei, solicitand modificarea Legii taximetriei, astfel incat sa poata fi sanctionati cei care desfasoara fara autorizatie transport public de persoane si in special transport in regim taxi.

„Dorim ca Guvernul Romaniei sa promoveze ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 38 (Legea 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere – n. r.), modificare care se refera la posibilitatea de a sanctiona pe cei care executa transport public de persoane si in special transport in regim taxi, fara autorizatie. In acest moment, ei nu pot fi sanctionati din cauza faptului ca exista in lege sintagma ‘in mod repetat’ si trebuie dovedit acest caracter de repetabilitate”, a declarat, miercuri, Bogdan Dinca, presedintele COTAR Bucuresti.

Potrivit acestuia, in fata Palatului Victoria se afla intre 1.500 si 1.700 de masini, iar un nou protest, de mai mare amploare, se anunta pentru 27 – 28 februarie, in cazul in care nu se rezolva cererile taximetristilor.

COTAR a anuntat marti ca va protesta miercuri, intre orele 9:00-15:00, in fata Guvernului, cu 2.000 de masini, din cauza lipsei de reactie a autoritatilor fata de cerintele transportatorilor autorizati care isi desfasoara activitatea legal. Proteste similare au fost organizate si in alte orase din tara, unde aceste actiuni au fost autorizate.

„Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania reia protestele de strada, impotriva lipsei de reactie a Guvernului fata de cerintele transportatorilor autorizati care isi desfasoara activitatea legal”, se mentioneaza intr-un comunicat al confederatiei.

Presedintele COTAR, Vasile Stefanescu, a sustinut ca mitingul transportatorilor nu este unul politic, ci intentioneaza sa atraga inca o data atentia Guvernului Romaniei ca trebuia sa scoata din Legea Taximetriei sintagma „in mod repetat”, introdusa in 2015 de fostul ministru al Transporturilor Lucian Sova.

„Nu este un miting politic. Iesim din nou in strada, pentru a mai atrage inca o data atentia Guvernului Romaniei ca trebuia sa scoata de mult timp din Legea Taximetriei sintagma ‘in mod repetat’, introdusa in 2015 de fostul parlamentar Lucian Sova, devenit ulterior ministru al Transporturilor si demis recent. Am cerut de nenumarate ori eliminarea acelei sintagme din lege care a fost introdusa pentru a impiedica autoritatile care ar putea stopa pirateria din transporturi. Iesim in strada pentru ca nu se respecta Hotararea Curtii Europene de Justitie, care a decis ca aplicatiile care fac transport de persoane neautorizat sunt transportatori, nu prestatori de servicii online. Nu cerem bani, nu cerem nimic altceva decat sa se respecte legea. Sunt peste 100.000 de persoane neautorizate care functioneaza in Romania, iar UBER, Taxi Fy, Bla Bla Car si Clever Go circula fara probleme, dau comenzi, incaseaza bani, sfidand legislatia pentru transporturi si taximetrie, pe care noi o respectam”, a spus acesta.

Transportatorii autorizati cer Guvernului sa rezolve cu celeritate aceasta situatie si sa excluda falsii transportatori de pe drumurile Romaniei, asa cum sunt exclusi falsii medici, falsii preoti sau falsii avocati, deoarece si taximetristii fara licenta si fara autorizatie sunt falsi transportatori de persoane.

COTAR este o organizatie reprezentativa la nivel national, care are ca membri federatii si asociatii din randul transportatorilor de persoane, transportatorilor in regim de taxi si inchiriere, scolilor de conducatori auto.

Conform unui comunicat al Primariei Capitalei, primarul general, Gabriela Firea, solicita Guvernului sa continue in mod constructiv dialogul cu transportatorii, pentru evitarea blocarii traficului in Bucuresti, dupa ce acestia au cerut aprobare pentru desfasurarea unui miting de protest in Piata Victoriei.

„Confederatia Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR) a solicitat Primariei Capitalei aprobarea desfasurarii unui miting de protest in Piata Victoriei, in zilele de 13, 14, 27 si 28 februarie, in intervalul 9:00 – 15:00. Transportatorii acuza Guvernul ca refuza sa actualizeze Legea taximetriei (nr. 38, actualizata in 2017), in sensul eliminarii concurentei neloiale practicate de platformele de tip Uber. La solicitarea expresa a reprezentantilor Primariei Capitalei, organizatorii protestului au fost de acord sa limiteze durata acestuia la cateva ore in data de 13 februarie si sa renunte la cel din data de 14 februarie, solicitat initial, dar au precizat ca, daca revendicarile lor nu vor fi solutionate in urma actiunii de maine, la sfarsitul lunii vor reveni cu autovehiculele din dotare pentru a continua protestul”, se spune in comunicat.

Firea solicita Guvernului si premierului Viorica Dancila gasirea „unei cai rezonabile de dialog” cu transportatorii pentru a preintampina astfel de actiuni de protest care vor paraliza traficul in toata zona centrala a Bucurestiului.

Mai mult despre: , ,


Comentarii: